Економија

Немачка потписала уговор са Катаром о испоруци течног гаса

Договор са Катаром покрива само шест одсто од укупно 46 милијарди кубних метара руског гаса колико је Немачка увезла 2021.
Немачка потписала уговор са Катаром о испоруци течног гасаwww.globallookpress.com © © Bernd von Jutrczenk

Катар је пристао да снабдева Немачку течним природним гасом у оквиру дугорочног споразума који ће мало помоћи овој европској земљи да замени гас који је раније куповала од Русије, преноси "Блумберг".

Договор са Катаром покрива само шест одсто од укупно 46 милијарди кубних метара руског гаса, колико је Немачка увезла 2021.

Катарска државна компанија "Катар енерџи" и немачка "Конокофилипс" потписале су дугорочни споразум, који је Немачка до сада одбијала. Према споразуму, Кувајт ће слати до два милиона тона ЛНГ-а годишње у Немачку, почев од 2026. Уговори ће важити најмање 15 година, рекао је катарски министар енергетике Сад ел Каби новинарима у Дохи.

То је знак да Берлин ублажава своје противљење дугорочним 25-годишњим уговорима, који су у супротности са циљем да Немачка постане "климатски неутрална до 2045."

"Не бих се противио 20-годишњим или чак дугорочнијим уговорима", рекао је Роберт Хабек, немачки министар економије на индустријској конференцији у Немачкој у уторак.

Немачка је једна од европских земаља најтеже погођених смањењем испорука руског гаса. Држава, која је више од половине свог гаса добијала цевоводима из Русије, изнајмила је неколико плутајућих ЛНГ-терминала на које би требало да се ослања у будућности. 

Катар наставља да преговара са немачким купцима о додатним испорукама, рекао је катарски министар. Он је раније саопштио да Катар преговара са немачким фирмама о дугорочним ЛНГ уговорима.

image