Србија и Балкан

Савет ЕУ усагласио преговарачки мандат о укидању виза грађанима КиМ

Нацрт уредбе омогућиће путовања у ЕУ без визе на 90 дана у било ком периоду од шест месеци
Савет ЕУ усагласио преговарачки мандат о укидању виза грађанима КиМwww.globallookpress.com © imagebroker/Michaela Begsteiger

Савет Европске уније и Европски парламент ће почети преговоре о укидању виза за грађане Kосова и Метохије, одлучили су данас амбасадори земаља чланица ЕУ.

Нацрт уредбе омогућава грађанима Косова и Метохије да путују у ЕУ без визе на 90 дана у било ком периоду од шест месеци.

Према ставу Савета, безвизни режим би се примењивао од датума почетка рада Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС) који ЕУ уводи идуће године за грађане трећих земаља укључујући ту и Западни Балкан, а у сваком случају најкасније од 1. јануара 2024. године.

Савет ЕУ сматра да је Приштина постигла значајан напредак у свим реформама за либерализацију визног режима, укључујући и област безбедности докумената, управљања границама и миграцијама, јавног реда и безбедности и основних права у вези са слободом кретања.

На основу ове процене, Европска комисија је предложила да се укину визе за носиоце пасоша које издаје Приштина.

"Изузеће од визног режима ће обезбедити да цео регион Западног Балкана буде под истим визним режимом", подсећа Савет ЕУ и додаје да ће Kомисија наставити да активно прати спровођење реформи, укључујући усклађивање визне политике, кроз механизам за либерализацију визног режима.

image