Свет

Експлозија у амбасади Украјине у Мадриду: Суд истражује инцидент као "терористички чин" (ВИДЕО)

Експлозија, у којој је повређен један радник амбасаде, догодила се у 13.17 по локалном времену
Експлозија у амбасади Украјине у Мадриду: Суд истражује инцидент као "терористички чин" (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Carlos LujðN/Keystone Press Agency

У украјинској амбасади у Мадриду дошло је до експлозије, а чувар амбасаде је лакше повређен.

Службеник украјинске амбасаде у Мадриду повређен је након што је експлодирала пошиљка, пренео је Ројтерс, позивајући се на извор из шпанске полиције. 

Према наводима "Мунда", у питању је биo експлозив кућне израде, а чувар који је пребачен у болницу убрзо је отпуштен на кућно лечење.

Како се сазнаје, пошиљка је била адресирана на амбасадора Украјине у Шпанији Сергеја Погорелцева који је на функцији амбасадора од 2020. године, али није прошла кроз скенер амбасаде већ ју је отворио чувар који је повређен у експлозији.

Национални суд Шпаније, како преноси агенција ЕФЕ позивајући се на неименоване изворе, истражиће инцидент као "могући терористички чин" јер је пакет био адресиран на украјинског амбасадора.

Амбасадор Погорелцев рекао је локалним медијима, да је експлозив био у пакету а не у писму, како су раније пренели шпански медији.

Према његовим речима, особље амбасаде приметило је "сумњиви пакет" и проследило га шефу обезбеђења који га је онда изнео у двориште и када је чуо "клик", бацио је кутију пре него што је детонирала. Од силине експлозије, завршио је са лакшом повредом шаке и благим потресом мозга.

Украјински амбасадор у Мадриду није спекулисао о томе ко је могао да пошаље опасан пакет, али је напоменуо да су шпанске власти обећале да ће уложити све напоре да истраже инцидент.

Експлозија се догодила у 13.17 по локалном времену, а шпанским властима инцидент је пријавило обезбеђење амбасаде. Полиција је на лицу места и врши увиђај. У целом граду активирани су и антитерористички протоколи.

Званичник шпанске владе рекао је локалним медијима да је истрагу о инциденту покренула Национална полиција. 

Кулеба: Појачати безбедност свих амбасада

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба наложио је да се хитно појача ниво безбедности у свим украјинским амбасадама у свету, изјавио је портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко.

"Министар је такође апеловао на свог шпанског колегу да предузме мере и да се спроведе истрага напада на украјинско дипломатско представништво", написао је на друштвеним мрежама.

image