Русија

Руска дума: Основати суд УН и за злочине украјинских власти

Посланик руске Државне думе Михаил Шеремет рекао је да, уколико се оснује суд који ће се бавити истрагом руских акција у Украјини, неопходно је и оснивање трибунала за украјинске злочине и саучеснике у стварању нацистичке кијевске владе
Руска дума: Основати суд УН и за злочине украјинских властиwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Посланик Државне думе Русије Михаил Шеремет позвао је Савет безбедности Уједињених нација да оснују трибунал који би осудио и украјинске ратне злочинце.

Након сазнања да је Француска почела да ради са европским и украјинским партнерима на стварању специјалног трибунала који би водио истрагу о руским акцијама у Украјини, Шеремет је оценио да би требало да се формира и међународни суд који би осудио ратне злочине кијевских власти на територији Украјине, пишу "РИА Новости".

"Наше такозване француске колеге су у праву када кажу да је потребно оснивање међународног трибунала, али су погрешили адресу. Савет безбедности УН би требало да оснује и суд који ће истражити поступке кијевског режима и ратних злочина у Донбасу. У том трибуналу би требало да одговарају сви саучесници који су помогли у стварању нацистичке владе Кијева", оценио је Шеремет.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков истакао је да покушаји запада да створи трибунал који би се бавио Украјином, нису легитимни.

"Што се тиче покушаја да се формирају некакви трибунали, они неће имати никакав легитимитет, ми их нећемо прихватити и осудићемо их", рекао је Песков. Он је додао да Русија свакодневно ради на евидентирању свих злочина украјинских власти, укључујући и оне који су почињени од 2014. године.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, рекао је да ће на састанку министара спољних послова ОЕБС-а у Пољској представити план за стварање међународног "специјалног трибунала за Украјину".

image