Економија

Индија претиче Јапан: Трећа светска економија до 2030. године

Две од три највеће привреде света биће чланице БРИКС-а
Индија претиче Јапан: Трећа светска економија до 2030. годинеGetty © Anindito Mukherjee

Индија ће претећи Јапан и Немачку и до 2030. године постаће трећа по величини светска економија, предвиђа агенција за кредитни рејтинг "Ес-енд-Пи глобал".

Ова компанија очекује да ће индијски БДП до те године расти у просеку за 6,3 одсто, као и да ће приход по глави становника скочити за 5,3 одсто, при чему ће домаћинства из ове земље постати највећи потрошачи међу економијама Г20.

Подаци показују и све већу улогу Индије у глобалној трговини - између 2005. и 2021. године вредност индијског извоза порасла је за 279,5 одсто, а увоза за 301,6 одсто.

САД, Уједињени Арапски Емирати и континентална Кина чинили су око 30 одсто индијске трговине у 2021. али Индија ових дана гради све чвршће везе са Русијом.

Наиме, Индија је постала други највећи купац руске нафте после Кине, а удео Русије у индијском увозу овог горива порастао је на рекордних 23 одсто у септембру, са само два одсто пре сукоба у Украјини.

Ројтерсови подаци показују и да је индијски увоз из Русије између 24. фебруара и 20. новембра износио чак 29 милијарди долара, што је скоро петоструко повећање у односу на шест милијарди долара у истом периоду пре годину дана.

Министар спољних послова ове државе Субрамањам Џаишанкар недавно је тако, након састанка са руским колегом Сергејем Лавровом поручио да ће земље и додатно проширити своје трговинске везе.

Већи увоз нафте из Русије помаже индијској економији и подстиче расположење потрошача, јер, како је недавно устврдила индијска министарска финансија Нирмала Ситараман, јефтинији трошкови енергије делимично компензују раст цена на другим местима.

А осим што нафтом "гура" Индију ка самом врху листе најјачих светских економија, Русија је деценијама и највећи снабдевач Индије војном опремом и четврто је по величини тржиште за индијске фармацеутске производе.

Избијање ове азијске земље у групу најјачих, сигурно је, изазваће јаке турбуленције на већ ионако претерано полазированој светској сцени.

Распоред глобалних снага ће се променити, будући да ће две од три најјаче светске економије, бити блиске савезнице Русије у БРИКС-у.

Од Индије ће успешније бити само САД, али и Кремљу пријатељска Кина која би се нашла прва на листи економија које цветају.

Што се тиче Русије, и она је тренутно међу економском елитом јер је гледајући бруто домаћи производ по параметру куповне моћи, шеста најјача економија света, тик иза најјаче европске привреде, односно Немачке.

Блиске савезнице из БРИКС-а, Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка могле би да укључе у групу и нове чланице – Саудијску Арабију, Турску, Египат и Алжир, а у том случају оне би заједно чиниле чак две трећине светске економије, недавно је на основу података ММФ-а за 2022. годину објавио "ТАСС".

"Ес-енд-Пи глобал" спекулише и да се амбиција Индије да повећа своју економску моћ вероватно неће ограничити само на подстицање учешћа страних инвеститора, већ да ће се активно заговарати учешће страних инвеститора у заједничким подухватима са "националним шампионима".

Реч је конгломератима са седиштем у Индији које влада настоји да позиционира као конкуренте компанијама из континенталне Кине, Европе, Јапана, Јужне Кореје и Сједињених Држава.

Ово је посебно вероватно у стратешким секторима као што су одбрана и полупроводници као и обновљиви извори енергије, електроника и рударство.

image