Економија

Трговина са Индијом у рупијама све привлачнија

Наставак дедоларизације: Купци индијског чаја из неколико земаља желе да плаћају у локалној валути
Трговина са Индијом у рупијама све привлачнија

Индијски извозници чаја наводе да су Уједињени Арапски Емирати, Иран и санкцијама погођена Русија заинтересоване за плаћање у рупијама, што је добар знак за план индијске владе, која настоји да организује међународну трговину у локалној валути.

Блумберг наводи да би финансијске санкције Русији на овај начин могле подстаћи “дедоларизацију” других земаља.

"Купци из наведених држава желе да плате индијске пошиљке у рупијама", рекао је П.К. Батачарија, генерални секретар Удружења чаја Индије. Такође је додао да је овакав поступак уследио након настојања централне банке да интернационализује валуту.

"Са Русијом би то могло угледати светло дана раније, али за друге земље би могло бити потребно више времена", рекао је Батачарија.

Олакшана трговина са Русијом и Ираном

Резервна банка Индије је у јулу објавила план којим ће дозволити да се прекоморска трговина обрачунава у рупијама. Тај потез ће индијским компанијама олакшати трговину са земљама попут Русије и Ирана, које се суочавају са потешкоћама приликом трговине у америчким доларима.

Такође, коришћење локалне валуте има за циљ да заустави пад рупије на најнижи ниво свих времена у односу на долар, али и да помогне у смањењу рекордно ниског трговинског дефицита.

За Индију постоје и друге предности кориштења рупија у трговини, на пример убрзање трговиснке размене са земљама попут Русије и Ирана.

Нови механизам плаћања у рупијама помоћи ће да се олакша трговина с Ираном, јер су се средства у оквиру посебног аранжмана рупија-ријала смањила, рекао је Азам Монем, директор Мцлеод Руссел Индиа Лтд., једног од највећих произвођача чаја у земљи.

Већа употреба рупија у трговини чајем је охрабрујући знак, али вероватно неће значајно побољшати статус валуте. Коришћење рупија углавном ће бити ограничено на оне земље са лимитираним избором, наводи Блумберг. Такође наглашавају да је студија Банке Федералних резерви Њујорка показала да би финансијске санкције Русији могле подстакнути "дедоларизацију" других земаља.

Индијски извоз чаја већи за 18 одсто

"Индијски извоз чаја би ове године могао достићи око 230 милиона килограма, дакле порасти за чак 18 одсто", истакао је Сујит Патра, секретар Индијског удружења чаја које представља 60 одсто производње у земљи.

Тржишта која традиционално купују чај од Шри Ланке, попут Ирака, Сирије, Турске и Пољске, такође разматрају куповину од Индије, рекао је Патра. Економска криза ослабила је индустрију чаја Шри Ланке, смањивши производњу и продају у иностранству.

image
Инаугурација председника Русије
banner