Русија

Песков: Путин је отворен за дијалог са Вашингтоном

Чињеница да САД не признају нове територије Русије значајно отежава тражење могућности за разговоре две стране, оценио портпарол Кремља
Песков: Путин је отворен за дијалог са Вашингтономwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је данас да чињеница да Сједињене Америчке Државе не признају нове територије Русије значајно отежава тражење могућности за разговоре, пренеле су"РИА Новости".

"Амерички председник Џо Бајден рекао је да не планира контакте са Владимиром Путином у блиској будућности, али признаје такву могућност уколико руски председник 'покаже интересовање' за окончање сукоба у Украјини. Истовремено, амерички лидер је нагласио да су будући контакти са руским председником могући уз консултације САД са њиховим партнерима у НАТО", рекао је Песков.

Руски председник Владимир Путин отворен је за разговоре са Вашингтоном, али покушаји преговора са НАТО-ом, ОЕБС-ом и САД су били неуспешни, изјавио је портпарол руског председника.

"Председник Руске Федерације је увек био, јесте и остаје отворен за преговоре како би обезбедио наше интересе", рекао је Песков.

Дипломатија - најпожељнија опција за решавање ситуације у Украјини

Портпарол Кремља истакао је да је миран дипломатски пут најпожељнији начин за обезбеђивање руских интереса у Украјини.

Русија спремна да посредује између Ердогана и Асада

Пеков је казао да постоји потенцијална могућност за преговоре председника Турске и Сирије Реџепа Тајипа Ердогана и Башара ел Асада, уз посредовање Русије.

"Постоји таква потенцијална прилика. Председник Путин је више пута у протеклих неколико година рекао да је то у интересу успостављања мира, стабилности у региону, око Сирије, унутар саме Сирије. Такви контакти су добродошли и руска страна је спремна да томе допринесе на сваки могући начин", нагласио је Песков.

image