Русија

Песков: Кијев одбацује преговоре са Москвом

Кијев мора да покаже спремност да разговара о захтевима које је Русија већ изнела, оценио је потпарол Кремља
Песков: Кијев одбацује преговоре са Москвомwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Кијев мора да покаже спремност да разговара о захтевима које је Русија већ изнела, изјавио је данас портпарол председника Русије Дмитриј Песков, одговарајући на питање које услове Украјина мора да испуни да би почели преговори између две земље.

"Требало би да постоји политичка воља, спремност да се разговара о оним захтевима Русије који су добро познати", подсетио је он. 

Сада никакви преговори са Украјином нису могући, јер их Кијев одбацује, рекао је Песков алудирајући на Штајнмајеров позив за "прекид ватре", назваши га неозбиљним.

"Заиста, никакви преговори тренутно нису могући, јер их украјинска страна апсолутно негира. Специјална војна операција у Украјини се наставља", додао је Песков.

Тројна гасна унија

Идеја о стварању тројне гасне уније Руске Федерације, Казахстана и Узбекистана ће тек бити дефинисана, рекао је Песков.

"Ова идеја и иницијатива ће се тек формализовати, добиће јасне обрисе. Узбекистан и Казахстан су огромне територије, у веома важном региону, и снабдевање руским гасом им је изузетно важно. Постоји веома широка мрежа деловања која ће задовољити интересе све три наведене земље", рекао је Песков.

Председници Казахстана и Русије Касим-Жомарт Токајев и Владимир Путин у понедељак су на састанку у Кремљу разговарали о стварању тројне гасне уније, уз учешће Узбекистана, ради координације акција у транспорту руског гаса преко територија Казахстана и Узбекистана.

Енергетски дијалог са Кином

Портпарол Кермља је рекао да Русија има веома развијен дијалог са кинеским партнерима на тему енергетике и да је Русија отворена за дијалог на ту тему са Кином.

"Дијалог покрива широк спектар области. Руска страна је отворена и заинтересована за сарадњу", рекао је Песков.

Кинески председник Си Ђинпинг раније је, у телеграму честитке учесницима руско-кинеског енергетског пословног форума, рекао да је сарадња Кине и Русије у енергетској области веома поуздана, и да је кинеска страна спремна да продуби сарадњу са Руском Федерацијом у овој области.

Путин није слао поруке Макрону преко Токајева

Председник Русије Владимир Путин није пренео никакву поруку француском председнику Емануелу Макрону преко казахстанског лидера Касима-Жомарта Токајева који ће посетити Париз након посете Москви, прецизирао је Песков.

Касим-Жомарт Токајев ће бити у званичној посети Француској 29. и 30. новембра када ће разговарати са француским председником Емануелом Макроном. Подсетимо, Токајев је 28. новембра разговарао са Путином у Москви.

Кремљ зна разлог одлагања састанка комисије Руске Федерације и САД о СТАРТ-у

Кремљ има информације о разлозима због којих је одложен састанак билатералне консултативне комисије између Русије и САД о Уговору о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), рекао је Песков и додао да појашњење треба тражити од Министарства спољних послова.

"Министарство спољних послова је главна организација за поменути догађај. Зато вас молим да њих питате", додао је портпарол Кремља.

На Смоленском тргу су у понедељак известили да је састанак билатералне консултативне комисије Русије и Сједињених Држава о СТАРТ-у, који је раније био заказан за 29. новембар – 6. децембар у Каиру, одложен за каснији датум.

Русија и Сједињене Државе потписале су Уговор о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања 2010. године а у фебруару 2021. су га продужиле на максимално могућих пет година, до 2026. године.

image
VV inauguration
banner