Србија и Балкан

Рама: Није достојанствено користити Шаћирија и Џаку у политичке сврхе

Еди Рама је рекао да је штета што два швајцарска репрезентативца постају "топовско месо за игру балканских ратова"
Рама: Није достојанствено користити Шаћирија и Џаку у политичке сврхеwww.globallookpress.com © © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да не разуме зашто се очекивало да он реагује након утакмице Србија-Швајцарска и додао да није достојанствено користити швајцарске фудбалере албанског порекла Гранита Џаку и Ђердана Шаћирија у политичке сврхе, преноси Косово онлајн.

Рама је казао да је штета што два швајцарска репрезентативца, који су пореклом са КиМ, постају "топовско месо за игру балканских ратова".

"Нисам премијер Швајцарске, ја сам премијер Албаније. Национализам је смешан и опасан. Како могу два играча који су достојни и часни грађани те земље и играју са репрезентативцима, због своје националности да буду одвојени од свог тима и искоришћени као топовско месо, за утакмицу балканских ратова", рекао је Рама преноси приштинска "Коха диторе".

Додао је да би, коментарисањем догађаја на утакмици, искористио Џаку и Шаћирија у политичке сврхе. Поводом могућности изрицања казни за Џаку или за Фудбалски савез Србије, Рама је рекао да то зависи од ФИФА.

"Мислим да је претерано улазити у детаље, јер свако може да слави како жели. Сећам се, ако се не варам, Ђердан Шаћири је победу Ливерпула славио са заставом 'Косова' на утакмици Лиге шампиона. То је његово право. Али у овом случају ФИФА има другачији приступ, то је била УЕФА", рекао је Рама.

Џака се по завршетку утакмице са Србијом на терену стадиона "974" у Катару, појавио у дресу на коме је писало "Јашари", презиме оснивача Ослободилачке војске Косова (ОВК). Многи су уверени да је ово била у питању политичка порука и да је мајицу носио у знак поштовања према вођи ОВК Адему Јашари, а пре свега како би наставио са провокацијама репрезентативаца Србије. 

Свестан да му прети могућа казна Џака је демантовао ове тврдње тврдећи да мајицу носи у знак подршке младом фудбалеру Ардону Јашарију (20), Албанцу из Северне Македоније.

Иначе, током утакмице Србија-Швајцарска у више наврата било је провокација од стране Џаке и Шаћирија који су псовали наше репретентативце и непримерено гестикулирали.  

Џака и Шаћири су и раније користили сваку прилику да провоцирају играче из Србије.

image