Свет

Немачка: Зелена агенда против пољопривредника

Ново правило у покрајини Северна Рајна – Вестфалија треба да учини пољопривреду "зеленом", пољоприведници најављују борбу
Немачка: Зелена агенда против пољопривредникаGetty © Sean Gallup / Staff

Пољопривредници у најмногољуднијој немачкој покрајини Северној Рајни – Вестфалији морају да користе 20 одсто мање азотног ђубрива у областима за које се сматра да имају "проблематичне" нивое хемикалије – што обухвата трећину пољопривредног земљишта у том делу Немачке.

Нови сет ограничења очигледно има за циљ да ову грану индустрије учини "зеленом".

Потпредседник Рајнског пољопривредног удружења Ерих Гусен упозорио је да ће нови прописи узроковати пад приноса, али и нижи квалитет усева, те наговестио да фармери неће прихватити правила без борбе.

"Постоји велико огорчење међу пољопривредницима, што нас заиста узнемирава!", изјавио је Гусен за немачки лист "Билд".

Министарка пољопривреде и заштите потрошача Северне Рајне – Вестфалије Силке Горисен описала је проширење области с ниским садржајем азота као "корак уназад", посебно имајући у виду да су фармери одговорни власници земље.

Слична ситуација је и у Холандији, где влада планира да откупи или насилно затвори чак 3.000 фарми како би испунила еколошке циљеве ЕУ, иако фармери у тој земљи  тврде да владају најнапреднијим и најодрживијим пољопривредним техникама.

image