Свет

Француски "еко-терористи" спречавају постављање резервоара за наводњавање

Нова водена постројења сада обезбеђује жандармерија под пуном опремом
Француски "еко-терористи" спречавају постављање резервоара за наводњавање© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Резервоаре за наводњавање усева на западу француске области Нова Аквитанија сада обезбеђује наоружана жандармерија, услед протеста и покушаја еколошких активиста да спрече даљи рад на њиховој изградњи.

Изградња великих резервоара, у које ће се вода уливати током зиме и пролећа и накнадно се користити за наводњавање током лета, одговор је француске владе на све већи проблем који суше представљају по пољопривреду те земље.

Изградњи најновијег резервоара у том региону успротивило се хиљаде активиста, који су недавно дошли у сукоб са око 1.600 жандарма у пуној опреми за сузбијање нереда, извештава "Њујорк тајмс".

Демонстранти су накнадно продефиловали, носећи размонтиране цеви за наводњавање резервоара.

Министар унутрашњих послова Француске Џералд Дарманен назвао је тај чин "еко-тероризмом".

Један од главних аргумената противника изградње система резервоара је да то наводно представља приватизацију водених резерви. Они сматрају да ће највећу корист од резервоара имати неколицина највећих пољопривредних произвођача, док се 70 одсто пројекта, чија целокупна вредност износи око 60 милиона евра, финансира из државног буџета.

Још један аргумент представља чињеница да се већина тих резервоара налази у близини другог највећег мочварног региона у Француској под именом Маре Пуатвен. Активисти сматрају да ће даља изградња резервоара довести до исушивања предела који се такође назива "зеленом Венецијом".

Једно удружење за заштиту животне средине тужбом је спречило даљу изградњу резервоара у суседном региону, где су их власти прогласиле незаконитим.

image
VV inauguration
banner