Србија и Балкан

Вучић у Тирани: Приштина супротно свим споразумима слала полицију на север Косова

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Тиране, где је учествовао на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана
Вучић у Тирани: Приштина супротно свим споразумима слала полицију на север Косова© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Александар Вучић је рекао да је Србија независна земља, али да исто тако зна своје обавезе према Европској унији. Рекао је да је ту да брани позиције Србије.

"Веома сам задовољан отвореним разговором у Тирани везано за односе Западног балкана и ЕУ. Говорили смо о конкретним стварима, о подршци Србији, везано за енергетски сектор, роминг, али и стратешким питањима и свему што је пред нама", рекао је председник Вучић.

О данашњој насилној акцији косовске полиције коју је наредио Аљбин Курти у Северној Митровици Вучић је рекао:

"Данас су поново супротно Бриселском споразуму наоружане полицајце слали на Север. Као што сам рекао јуче, само се питате ког дана ће нека нова провокација да се догоди која може да поремети стабилност и мир. Добро је да, барем до садашњим подацима, нема страдалих и верујемо да ће тако и остати. Што се тиче тајминга, не знамо шта је у главама тих људи који желеда изазивају сукобе сваке недеље. Пред нама није лак период, али је важно да останемо са нашим људима и да са Албанцима договоримо све што је могуће да мир буде одржан и сачуван. Верујем и да ће Мирослав Лајчак имати важну улогу у смиривању".

Лидери током састанка разговарали су не само о споразуму о ромингу, који ће потписати, већ и о дијалогу Приштине и Београда, евроинтеграцијама и специјалној руској војној операцији у Украјини.

Смањење трошкова роминга са земљама ЕУ  омогућиће боље услове за сарадњу и подстицај за пословање, али и за туризам.

У оквиру Берлинског процеса, лидери Западног Балкана договорили су раније међусобно укидање накнада за роминг, а Споразум о регионалном ромингу ступио је на снагу у јулу 2021. године.

О француско-немачком предлогу

Председник Србије изјавио је да нови текст француско-немачког предлога који су Београд и Пришитна добили у односу на претходни није побољшан у ономе што је наважније за Србију.

"Нису изашли у сусрет ономе што је тражено", рекао је Вучић.

У новој верзији француско-немачког предлога нема временског оквира, јер би то било неозбиљно, да се захтева да у року од три месеца решите нешто што нисте могли да решите годинама. Председник је подсетио да ЗСО није формирана десет година, па је то први корак који треба урадити пре него што се инсистира на роковима. 

"Спремни смо да разговарамо, ништа не одбијамо унапред, осим што смо у писаној форми, не само усмено јасно ставили до знања шта су наше црвене линије и оно што не можемо да прихватимо. Спремни смо да разговарамо, спремни смо на компромисна решења и наставићемо да разговрамо", поручио је председник.

Коментаришући изјаву представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да треба наставити разговоре о нормализацији односа Београда и Пришитне и да састанак Вучића и Куртија очекује за неколико недеља у Бриселу, Вучић је оценио да је најмање битно да ли ће се срести са Куртијем већ да ли ће се нешто договорити.

"Није проблем да се ми сретнемо, већ да ли можемо да дођемо до неког решења", рекао је Вучић.

О санкцијама Русији

Ми се нисмо сагласили у увођењу санкција Русији и то је чињеница, немам проблем што су то унели у Декларацију, каже председник Србије.

"Рекао сам да је однос према санкцијама пре свега однос према грађанима Србије. То је питање поштовања према нама и ономе што смо ми прошли, те није природно да ми учествујемо у таквој политици", поручио је Вучић. 

О санкцијама не одлучују други, него народ и институције Србије, рекао је председник Србије. 

  • 6. дец 2022 • 17:04

    17:04

    Нова С и Н1 су сами замрачили своје канале

    Коментаришући одлуку телевизија Н1 и Нова С да не емитију свој програм, под слоганом "Мрак у Србији без слободних медија", председник је рекао да су те две медијске куће саме замрачиле своје канале.

    "Нова С и Н1 су сами замрачили своје канале, јер нико није то урадио са стране. Фудбалски и медијски тајкун би још пара да узме", закључио је Вучић.

  • 17:01

    Вучић: Никоме се нисам додворавао

    Нова верзија француско-немачког предлога није променила кључне ствари у односу на стару верзију овог документа, али смо спремни да разговарамо и даље, поручио је председник Србије из Тиране. 

    "Имао сам одличан разговор са Ђорђом Мелони, Марком Рутеом и белгијским премијером, али сам разговарао дуго са председником Макроном, са највећим бројем представника ЕУ о много тема, али, наравно, енергетика је била доминантна и санкције према Русији".

    Он је рекао да је говорио без увијања и да се није никоме додворавао.

    "Није моје да ли ћу се некоме допасти, већ шта могу да учиним за своју земљу", рекао је председник. 

  • 16:55

    Вучић: Приштина супротно свим споразумима слала полицију на север Косова

    Говорили смо о конкретним стварима, али и о стратешким питањима. Највећа вредност самита је у томе што смо отвореније и поштеније разговарали о многим стварима, рекао је председник Србије на конференцији за новинаре након завршеног самита у Тирани. 

    Он је додао да присуство на самиту није било грешка и да је "било добро што смо присуствовали".

    Вучић је истакао да је Приштина опет супротно свим споразумима слала полицију на север Косова. Што се тиче тајминга, он је рекао да не зна шта је "у њиховим главама, чиме се ти људи руководе".

    Ипак, председник је додао да је важно да са Албанцима договоримо све што је могуће. 

    За Приштину су људи прошлости сви они који нису признали независност тзв. Косова, рекао је Вучић коментаришући изјаву Вјосе Османи.

  • 16:49

    Вучић са белгијским премијером Де Кроом: Место Србије у ЕУ породици

    Председник Србије Александар Вучић састао се на маргинама Самита ЕУ - Западни Балкан у Тирани са председником Владе Краљевине Белгије Александром Де Кроом.

    Вучић је на Инстаграм налогу написао да је имао искрен, користан и директан разговор са белгијским премијером.

    "Искрен, користан и директан разговор са Де Кроом о свим питањима од значаја за јачање билатералне сарадње, али и за место Србије у ЕУ породици", написао је Вучић уз постављену фотографију сусрета.

  • 16:45

    Шарл Мишел: Ово је историјски самит

    Председник Савета ЕУ Шарл Мишел је у Тирани изјавио да је овај самит историјски као и да је то састанак на коме се пише историја због тога што се први пут одржао на Западном Балкану.

    "Овај састанак је важан због тога што доноси важне конкретне ангажмане на путу интеграције", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Европксе комисије Урсулом фон дер Лајен и премијером Албаније Едијем Рамом.

    Свако од нас, како каже Мишел, има свој задатак који треба да испуни да би напредовале реформе у владавини права, реформе у правосуђу и борби против корупције. ЕУ треба да подржи ове реформе на опипљив начин, истакао је он.

    Мишел је као пример навео споразум о ромингу који је данас потписан и који предвиђа смањење трошкова цена роминга између Западног Балкана и ЕУ од 1. октобра 2023. године.

    Договорени су заједнички пројекти, рекао је Мишел, да би се умањиле негативне последице сукоба у Украјини у области енергетике, прехрамбене безбедности и економији. Због тога је важно што је ЕУ усвојила финанисијски пакет, навео је он.

    Што се тиче миграција, Мишел је нагласио да је ова тема веома "деликатна, сензитивна и изазовна", а ЕУ се суочила са тешкоћама у овом домену.

    "Због тога је сарадња са Западним Балканом фундаментална за све нас и хтео бих да изразим захвалност што смо могли последњих дана да напредујемо са усклађивањем визне политике", рекао је Мишел.

  • 14:18

    Вучић са холандским премијером Рутеом: Смањен талас нелегалних миграција

    Председник Србије Александар Вучић састао са председником Владе Холандије Марком Рутеом коме је захвалио на подршци европском путу Србије.

    "Сагласили смо се да ће добри билатерални односи наших земаља посебно ојачати кроз економску сарадњу. Једна од тема били су и први добри резултати које је донело усклађивање нашег визног режима са ЕУ, чиме је већ видљиво смањен талас илегалних миграција", написао је Вучић и додао да је стабилизација региона од кључног значаја за Србију.

  • 14:15

    Вархељи: Потписивање декларације о ромингу права и конкретна интеграција региона у ЕУ

    Потписивање декларације о снижавању цене и укидању роминга између ЕУ и земаља Западног Балкана, права је и конкретна интеграција региона у ЕУ, рекао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

    Документ је, како наводи Танјуг, потписало десет оператера, а снижавање цена почеће од 1. октобра 2023. године

    "Роминг саобраћај треба да буде свима приступачан - да га сви користе по ценама које могу да приуште. Ова декларација је веома важан корак у том правцу и биће на корист свима", истакао је Вархељи и додао да ће ово олакшати путовања грађана са Балкана у ЕУ.

  • 14:03

    Пленковић похвалио мешање високог представника Кристијана Шмита у изборни закон БиХ

    Хрватска се залаже да Европска унија што пре, по могућности већ у децембру, да статус кандидата Босни и Херцеговини, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

    Он је похвалио мешање високог представника у БиХ Кристијана Шмита у изборни закон те земље.

    Говорећи о Србији, рекао је да се држава "јако слабо" усклађује са европским спољним и безбедносним стандардима, пре свега када је реч о пакетима санкција Русији.

  • 13:32

    Нападнут Саљи Бериша

    У центру Тиране је напето: Некадашњи председник Албаније Саљи Бериша, који предводи демонстрације опозиције у овом граду, нападнут је на Булевару мученика нације, јавља дописник портала "Косово онлајн".

    Влада је иначе забранила прилазак месту где се данас одржава Самит ЕУ-Западни Балкан, а Бериша је раније најавио да ће припадници опозиције испунити улице и тргове Тиране како би "одбранила европске вредности", које, како тврди, угрожава албански премијер Еди Рама.

    Непознати нападач Беришу је ударио песницом у главу, а затим је обезбеђење бившег председника сустигло нападача, који је бежао, и претукло га.

  • 13:13

    Мелони: ЕУ има велику одговорност према државама Западног Балкана

    Италијанска премијерка Ђорђа Мелони истакла је да земље ЕУ имају велику одговорност према државама Западног Балкана.

    Мелони је, пред Самит ЕУ-Западни Балкан, подвукла да је та одговорност постала још већа од "агресије Русије против Украјине".

    "Важно је да јачамо процедуру за приступ тих земаља у ЕУ. Мислим да постоје питања око којих треба да сарађујемо, од економије до сајбер безбедности и многих других", објаснила је премијерка и земљама Западног Балкана поручила да могу да рачунају на Италију.

image