Русија

Уједињене нације усвојиле резолуцију Русије о јачању система контроле наоружања

У документу се говори о јачању контроле наоружања, позива на очување постигнутих договора и стварање услова за потписивање сличних споразума и у будућности
Уједињене нације усвојиле резолуцију Русије о јачању система контроле наоружањаwww.globallookpress.com © Daniel Karmann

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је данас руску резолуцију о јачању договора о контроли наоружања.

Резолуцијом под називом "Јачање и развој договора и споразума о контроли наоружања, разоружању и неширењу оружја" све државе које су потписале релевантна документа позивају се да се у потпуности придржавају свих одредби споразума.

Аутори резолуције, како преносе руски медији, говоре о потреби јачања контроле наоружања, али и позивају на очување постигнутих договора и стварање нових услова за потписивање сличних споразума и у будућности. Улога Генералног секретара УН-а Антонија Гутереша је од посебног значаја за ове процесе, наводи се у документу.

Свака радња која се коси са постигнутим договорима подрива глобалну стабилност и међународну безбедност, наводи се у резолуцији УН-а.

Документ су, како преносе "Известија", подржала 173 члана организације, док је један био против, а деветоро уздржано.

Русија се пре три дана обратила Уједињеним нацијама поводом испорука оружја западних земаља Украјини. Москва је затражила да се сутра, 9. децембра, одржи заседање по овом питању, напомињући и да је тренутни конфликт у Украјини главни извор оружја за терористе у разним деловима света, укључујући и Нигерију, о чему је већ говорио председник те земље.

Стални представник Русије при светској организацији Василиј Небензја оптужио је међународне криминалне групе да су умешане у шверц и прање новца. 

image