Свет

Комитет Скупштине УН усвојио руску резолуцију против величања нацизма

За резолуцију је гласало 106 земаља, 51 држава је била против, а 15 суздржано
Комитет Скупштине УН усвојио руску резолуцију против величања нацизмаwww.globallookpress.com © Anatolii Stepanov

Трећи комитет Генералне скупштине Уједињених нација усвојио је нацрт резолуције о борби против величања нацизма и неонацизма коју је предложила Русија, пренеле су РИА новости.

За руску резолуцију која позива на борбу против величања нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма и нетолеранције гласало је 106 земаља, 51 држава је била против, а 15 суздржано.

Ради се о резолуцији коју Русија од 2005. из године у годину подноси на усвајање у Уједињеним нацијама, а која би сада, пошто је усвојена, требало да се нађе на гласању Генералне скупштине УН у децембру.

Пре гласања о нацрту резолуције, западне земље иницирале су укључивање у текст резолуције амандмана којим се осуђују руске акције у Украјини, али је он одбијен.

Русија не признаје амандман на резолуцију о величању нацизма који су поднеле западне земље, а у којем се осуђује специјална војна операција у Украјини, рекао је представник Руске федерације Григориј Лукјанцев на састанку Трећег комитета Скупштине УН, пренео је ТАСС.

Гласајући за амандман, Сједињене Америчке Државе и земље Еврпске уније, успротивиле су се самој резолуцији.

"Резултати гласања о амандману и резолуцији само су потврдили тезу коју смо раније изрекли да је циљ амандмана био покушај неких земаља да поремети усвајање резолуције. Ми не признајемо овај амандман и тражимо да се та изјава унесе у извештај о састанку", рекао је Лукјанцев.

У тексту резолуције, како су пренеле РИА новости, препоручује се земљама чланицама да предузму конкретне мере, укључујући законодавне и образовне, како би спречиле историјски ревизионизам и негирање резултата Другог светског рата, негирање злочина против човечности и ратних злочина почињених током овог сукоба.

Аутори резолуције осуђују инциденте везане за величање и пропагирање нацизма, попут исписивања пронацистичких графита, укључујући и оне на споменицима жртвама рата 1940-1945.

Државе се позивају да елиминишу све видове расне дискриминације свим средствима, укључујући и она законска. Осуђују се образовни материјали и говори који промовишу расизам, дискриминацију, насиље и мржњу засноване на етничким, националним или верским уверењима.

Коаутори текста резолуције су Азербејџан, Белорусија, Венецуела, Вијетнам, Камбоџа, Северна Кореја, Куба, Лаос, Мали, Никарагва, Пакистан, Сирија, Судан, Централноафричка република, Екваторијална Гвинеја и Јужна Африка.

 

image
VV inauguration
banner