Русија

Лавров: Запад гази Повељу УН и у вези са Косовом, и у вези са Кримом (ВИДЕО)

Све невоље, проблеми, кризе нису везане за то што се УН "не сналазе", како неки кажу, већ за то што се Повеља УН не спроводи или, ако се спроводи, то се ради на једностран начин, рекао је шеф руске дипломатије

Уједињене нације (УН) остају једина платформа за универзалну интеракцију између земаља, а принципи постављени у њеној Повељи су актуелнији него икада, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са представницима невладиних организација.

Шеф руске дипломатије је оценио да све невоље, проблеми, кризе нису везане за то што се УН "не сналазе", како неки кажу, већ за то што се Повеља УН не спроводи или, ако се спроводи, то се ради на једностран начин.

"Запад бира као са менија. У једном случају, принцип заштите суверенитета, као што је то учинио одбијањем да призна апсолутно транспарентан референдум на Криму, а у другом случају, он се руководи принципом нације самоопредељења, као што је био случај са Косовом", подсетио је Лавров и нагласио да је "Запад рекао да је то право народа, записано у Повељи УН".

Он је додао да ће период формирања праведније међународне архитектуре бити дуг.

"Период формирања међународне архитектуре, која ће бити праведнија и која ће се заснивати на неколико центара моћи, биће дуг. Не ради се о центрима које је неко именовао, већ о онима који се формирају захваљујући објективном току ствари, економском расту и финансијској моћи коју стичу развојем својих економија", напоменуо је.

Министар спољних послова је скренуо пажњу на чињеницу да Русија и велика већина земаља подржавају равноправан, демократски светски поредак заснован на принципима Повеље УН.

image