Србија и Балкан

Дачић: Очување пријатељских односа са Русијом и Кином је витални национални интерес

Говорећи о могућности да у Савету безбедности УН буде одржана седница посвећена 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију коју је иницирала Русија, Дачић је рекао да ће се видети да ли ће она бити одржана и додао да би Запад желео да те седнице уопште не буде
Дачић: Очување пријатељских односа са Русијом и Кином је витални национални интерес© FOTO TANJUG/ JANDEKS

Желимо да даље развијамо наше билатералне односе с Русијом, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић након састанка са руским колегом Сергејом Лавровим.

Он је објаснио да је у Москву дошао на позив министра спољних послова Русије, са којим је био у контакту око одржавања седнице Савета безбедности УН поводом 25. годишњице НАТО агресије на СР Југославију и који га је позвао да заједно погледају фудбалску утакмицу између Русије и Србије. 

"Ми смо пријатељске земље, наше пријатељство је вишевековно, прошле године смо обележили 185 година дипломатских односа. С друге стране наши односи се базирају и на веома високом односу међусобног поверења и личних односа између председника Вучића и председника Путина", истакао је Дачић.

Шеф дипломатије Србије је у изјави за Танјуг рекао да су на састанку разговарали о развоју билатералне сарадње, снабдевању гасом, спољно-трговинској размени која је због санкција опала за 20-ак одсто у односу на претпрошлу годину.

"Захвалио сам још једном Русији на чврстом и принципијелном ставу о Косову и Метохији. За нас је то од виталног значаја, да знамо да у Савету безбедности имамо једна сигуран глас који ће увек бити против независности Косова и Метохије и за суверенитет Србије", рекао је Дачић.

Он је истакао да је за Србију очување пријатељских односа са Русијом и Кином витални национални и државни интерес и навео да је познат и став Србије по питању сукоба у Украјини.

Говорећи о могућности да у Савету безбедности буде одржана седница посвећена 25. годишњици НАТО агресије на СР Југославију коју је иницирала Русија, Дачић је рекао да ће се видети да ли ће она бити одржана.

"Запад би желео да те седнице уопште не буде. Ја ћу учестовати ако је буде. Лавров ми је рекао да постоји договор између пет сталних чланица СБ да не оспоравају једна другој када неко тражи седницу и да је то тако у последњих пет година и да се то никад није десило. Али ми имамо најаве од Запада да не долазимо џабе", истиче Дачић. 

То значи да би те земље могле да иницирају гласање о процедури, а занимљиво је да неће да га иницирају сада, него непосредно пред саму седницу, навео је српски званичник.

Он је истакао и да је жеља Србије да "у складу са оним што можемо, у задатим околностима, поштујући принципе међународног права, поштујући принципе територијалног интегритета и суверенитета сачувамо наше пријатеље и наша пријатељства како би нам помогли у заштити наших најсветијих интереса, а то су интереси државе Србије на КиМ".

Када је реч о економским питањима, шеф српске дипломатије је подсетио да Србија није увела санкције Русији.

"Али, врше се велики притисци да ми не будемо земља која ће омогућавати трговину тим робама и долазе стално контролори ЕУ и други да то проверавају. Зато треба изнаћи могућности за економску сарадњу. Треба да наставимо рад на питању снабдевања гасом, тај договор је потписан до 2025. године, али је битно да се то продужи даље", истакао је Дачић.

Он је напоменуо да су ту и питања складиштења гаса, проширења капацитета, учешћа руских фирми у великим инфраструктурним пројектима, као што је хидро-електрана "Ђердап", железнице, употреба нуклеарне енергије у медицинске сврхе.

"Наша спољнотрговинска размена је 2,9 милијарди долара. То је мало, сходно могућностима. Али и то колико имамо смета многима на Западу који имају по десет, двадесет, тридесет и сто пута већу размену са Руском федерацијом", рекао је Дачић.

Он је додао да Србија никог не жели да провоцира, али да има своје државне и националне интересе и жели да одржи добре односе са земљама које највише могу да јој помогну када су у питању њени национални интереси.

image