Русија

Лавров у Рио де Жанеиру: Америка игра по својим правилима, погледајте тзв. Косово

Тренутна ситуација у светској економији је грубо искривљена методама које Запад користи да кажњава оне који не поштују његова правила која су очигледно неоколонијалне природе, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров у Рио де Жанеиру: Америка игра по својим правилима, погледајте тзв. Косовоwww.globallookpress.com © Kira Hofmann/Kira Hofmann/photothek.de

САД не доносе праве закључке, већ следе правила која нико није видео и која служе њиховим хировима. Сада врше притисак на територијални интегритет. Нису признали референдум на Криму, а за једнострано проглашење о независности Косова, рекли су да је то засновано на принципу самоопредељења народа. У томе се огледају та њихова правила, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за штампу у Рио де Жанеиру након састанка министара спољних послова Г20. 

"Запад нема право да се меша у наше унутрашње ствари, они сами имају балван у оку. Тренутна ситуација у светској економији је грубо искривљена методама које Запад користи да кажњава оне који не поштују његова правила која су очигледно неоколонијалне природе", казао је Лавров.

Говорећи о Украјини, Лавров је истакао да бахатост и преокупација Запада русофобијом не дозвољавају да се говори о преговорима у тој земљи.

"На моју велику жалост, та заокупљеност русофобијом и тако арогантна позиција, која се посебно увлачи у Немце, док су је Британци увек имали, је неизлечива и не нестаје нигде. И у овој ситуацији, како да говоримо о преговорима?", упитао је Лавров.

Он је напоменуо да је Русија потврдила своје речи о спремности за преговоре пре две године у Истанбулу и као пример навео изјаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је раније рекао новинарима да "не види услове за почетак преговора".

"Оно што кажу наше колеге, нека сами објасне зашто категорички не желе никакав озбиљан дијалог о стварним проблемима које су сами створили у Украјини", нагласио је министар.

Безуспешан покушај Запада да украјинизира дневни ред Г20

Лавров је навео да већина чланица Г20, односно, земаља Глобалног југа није подржала покушаје представника западних земаља да се "украјинизира" агенда састанка и дискусија скрене са проблема у економици.

Према његовим речима, земље у развоју су на седници "активно истицале потребу да се избегне вештачко сужавање могућности кроз покушаје постизања геополитичких циљева", који су често осмишљени да бране интересе само једне мале групе земаља.

"Покушаји неких наших западних колега да на министарским састанцима Г20 скрену дискусију са разматрања овог кључног питања на тему подршке кијевског режима, на неосновано оптуживање Руске Федерације и да на сваки могући начин украјинизују дневни ред, те покушаје већина земаља у развоју, већина земаља Глобалног југа не подржава. И то је доказала дискусија која се овде водила", објаснио је Лавров.

 САД блокирају реформе ММФ-а 

Шеф руске дипломатије је истакао да САД блокирају реформе ММФ-а и других глобалних финансијских институција, али да су све земље у развоју у Г20 за промене.

"Свима је познато да САД већ дуги низ година блокирају реформу система доприноса и квота у Међународном монетарном фонду, покушавајући вештачки, супротно објективним показатељима привредног раста, где већ значајно заостају за Кином, упркос тим показатељима, покушавају да одрже задржани проценат гласова, блокирајућу мањину у Међународном монетарном фонду.

Нагласио је да се група Г20 једногласно изјаснила о потреби реформе глобалних институција како би се повећала улога земаља у развоју у њима у складу са тежином њихових економија.

Према његовим речима, осим институција Бретон Вудса, постоје нови центри за уједињење светске већине у различитим регионима света и да се све регионалне формације морају чути у контексту управљања глобалним институцијама.

Савет безбедности УН треба да се реформише, наставио је Лавров, елиминисањем недовољне заступљености различитих земаља, а Русија ће подржати земље Азије, Африке и Латинске Америке.

"Сваким даном сви све више схватају да геополитичке авантуре Запада негативно утичу на светску економију", истакао је шеф руске дипломатије.

Русија ће реаговати на предстојеће америчке санкције

Лавров је навео да ће Русија одговорити на нове санкције САД јачањем своје економије и побољшањем животног стандарда својих грађана.

"Одговорићемо акцијом која се тиче развоја сопствене привреде и јачања веза са партнерима који су, за разлику од западне мањине, која наставља да размишља у колонијалним и неоколонијалним категоријама, за преговоре и граде своје економске везе у интересу сопственог народа, подизањем нивоа живота грађана, обезбеђивањем просперитета", указао је.

Коментаришући речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена на Минхенској безбедносној конференцији, да све земље имају избор: да буду за столом међународног система или да буду на менију, Лавров је поручио да би Сједињене Државе "требало да буду опрезне да се саме не угуше".

"Само бих волео да се са таквим апетитима наше америчке колеге не угуше за својим демократским столом", поручио је.

Ситуација око Асанжа срамота за западну демократију

Осврнувши се на ситуацију око новинара Џулијана Асанжа, Лавров је поручио да је то срамота за западну демократију.

"Што се тиче Асанжа, већ сам рекао да је то срамота западне демократије", оценио је Лавров, напоменувши да амерички званичници на брифинзима за њега говоре да је злочинац, а не новинар.

"Асанж је светском јавном мњењу донео истину о активностима америчких специјалних служби, америчке војске, које су биле тајне, а којима су кршени амерички закони и Устав, то је истина. Ако се то зове злочиначком делатношћу онда злочинци психопате који су се тиме бавили желе да њихови злочини остану неоткривени", указао је.

Такође је додао да Запад нема права да се меша у унутрашња питања Русије у вези са ситуацијом око смрти Алексеја Наваљног.

"Сва та хистерија поводом смрти Наваљног је то јасно показала. Не желим то ни да коментаришем, јер ти људи немају права да се мешају у наше унутрашње ствари, посебно с обзиром на брвно у оку које имају по питању Асанжа, Гонзала Лире, који је преминуо од мучења у украјинском затвору. Ни Американци нити било ко други није то коментарисао", закључио је Лавров.

image
VV inauguration
banner