Русија

Ни мува му не пролети: Руски "панцир" 100 одсто смрт за ХИМАРС

Противваздушни ракетно-топовски систем има два канала за навођење, радарски и електрооптички, а не промичу му чак ни мали кућни дронови
Ни мува му не пролети: Руски "панцир" 100 одсто смрт за ХИМАРСwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Руском противваздушном ракетно-топовском систему "панцир" ни мува не може да пролети- одмах је сними и по потреби, уништи.

Овај руски војни штит током специјалне војне операције ради са стопостотном ефикасношћу, а у свакој смени, како је саопштило Министарство одбране те земље, открива и уништава неколико циљева на небу.

"Панцир", преноси "ТАСС", може да открије и уништи циљеве различитих типова, почев од крстарећих ракета, хеликоптера, авиона, различитих граната, беспилотних летелица камиказа, па све до кућних дронова великих свега 30 пута 30 центиметара које обавештајци Оружаних снага Украјине често користе за извиђање подручја.

Систем је, између осталог опремљен термовизором који противваздушној одбрани омогућава да види да ли су летелице наоружане експлозивом или не.

Руси су "панцир" развили 1989. године како би заменили ПВО систем 2К22 Тунгуска.

У почетку је служио за одбрану аеродрома, ракетних силоса, командних места и комуникационих низова, али је по распаду Совјетског савеза пренамењен за одбрану кратког домета, пише "Јурејжан тајмс".

Коначни дизајн "панцира" је уведен у службу 2003. године.

Систем за контролу ватре овог руског чуда стопроцентне ефикасности, ослања се на радаре за хватање мете у опсегу од 32 до 36 километара, и праћење двоструким таласним опсегом чији је домет од 24 до 28 километара.

"Панцир С1" се, како наводи овај медиј, састоји од дванаест радио-командно навођених ракета, два брзометна 30-милиметарска аутотопа 2А38, али и два независна канала за навођење.

Реч је о радарским и електрооптичким сензорима који му омогућавају да истовремено гађа два циља.

Уз то, када због појединих ракета које користе украјински "мигови" Руси морају да искључе радаре- и даље немају проблем- преостаје им електрооптички сензор.

"Панцир" је заснован на суперсоничним пројектилима пресретачима који могу да гађају мете на удаљености од 200 метара до 20 километара и достигну максималне висине од 33.000 до 49.000 стопа.

Руски извори тврде да ракета може да погоди и ваздушне циљеве који лете брзином до 1.000 метара.

Пораз ХИМАРС-а

Министарство је такође објавило видео снимак система панцир С1 у акцији, на коме се наводно види како систем уништава долазеће ракете ХИМАРС.

Трупе противваздушне одбране ове земље су, како преноси "Јурејжан тајмс" опремљене новим софтвером за брзо откривање и обарање ракета ХИМАРС.

"Ако у почетној фази руске снаге противваздушне одбране и нису разумеле шта су ракете ХИМАРС, онда су оне сада постале нормална мета", рекао је руски командант противваздушне одбране а пренеле "РИА Новости".

Руски стручњаци кажу да нови софтвер омогућава  јединицама противваздушне одбране да направе отприлике 100 посто тачне прорачуне, омогућавајући им да брзо обарају ове ракете.

"У принципу, чак и пре новог софтвера, оборено је 75-80 одсто ракета које су лансирали системи ХИМАРС, али не 100 одсто", рекао је Алексеј Подберезкин, директор Центра за војно-политичке студије МГИМО.

image
VV inauguration
banner