Свет

Начелник украјинског генералштаба: ХИМАРС нису више ефикасни, није истина да Руси губе морал

"Није тачно да су њихови проблеми толико велики да се људи неће борити", изјавио је Валериј Залужни, и додао да је руска мобилизација "успела"
Начелник украјинског генералштаба: ХИМАРС нису више ефикасни, није истина да Руси губе моралwww.globallookpress.com © Michaela Rihova/CTK

Од свег наоружања које су САД до сада слале Кијеву, лаки вишецевни бацач ракета ХИМАРС привукао је посебну пажњу због способности да зада разорне и прецизне ударце непријатељским снагама са великог домета.

Међутим, начелник генералштаба украјинских снага Валериј Залужни је у интервјуу за "Економист" изјавио да су се руске снаге већ прилагодиле на нападе ХИМАРС-ом и, како је указао, "преместиле на раздаљину коју ХИМАРС не може да досегне."

"Ми немамо ниједно друго оружје са већим дометом", указао је он.

... а хоће ли га имати?

Изјаве начелника украјинског генералштаба а подсећају на честе захтеве кијевског режима да од Запада добије наоружање дугог домета, које су западни лидери до сада оклевали да испуне.

Почетком месеца, "Волстрит џорнал" је известио да су ракетни бацачи ХИМАРС које је администрација америчког председника Џозефа Бајдена послала Кијеву модификовани како не би могли да буду коришћени за гађање циљева на руској територији.

Иако су САД Кијеву од јуна послали 20 ХИМАРС система, као и већи број најсавременијих ракета ГЛМРС са дометом од скоро 80 километара, ти ХИМАРС системи су претходно модификовани како не би могли да испаљују пројектиле дугог домета, попут ракета АТАЦМС, које имају домет и до 320 километара, како би се избегла могућа ескалација сукоба са Русијом.

Руска мобилизација успешна, Украјина ускоро очекује нови напад на Кијев

На питање да процени делотворност руске парцијалне мобилизације, Залужни је одговорио да је "руска мобилизација успела" и додао да "није тачно да су њихови проблеми толико велики да се људи неће борити."

Кијев сматра да Русија има "резерву од 1,2 до 1,5 милиона људи", док је Залужни проценио да "Руси припремају око 200.000 свежих војника". "Не сумњам да ће још једном кренути на Кијев", рекао је.

Начелник украјинског генералштаба сматра да би нова руска офанзива могла да почне већ у фебруару или марту 2023. године, и да ће се одвијати из правца Белорусије ка Кијеву, уместо из Донбаса.

Залужни тврди да би украјинске снаге могле да се одупру том потенцијалном нападу, али да им је потребно још наоружања. Како Залужни наводи, њему је за то потребно још 300 тенкова, 600-700 борбених возила пешадије и 500 хаубица.

Москва је у више наврата позивала Запад да престане са испорукама оружја кијевском режиму, тврдећи да то само продужава конфликт.

image