Русија

Русија: Блокираћемо војну претњу која долази из Јапана

Заменик министра спољних послова Русије упозорава да ће Москва предузети адекватне мере како би одговорила на агресивну политику Токија
Русија: Блокираћемо војну претњу која долази из Јапанаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Токио напушта политику мирног развоја Јапана, што представља озбиљан изазов за безбедност Русије и азијско-пацифички регион у целини, рекао је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко и упозорио да ће, уколико се таква пракса настави, Москва бити принуђена да пружи адекватан одговор како би блокирала војне претње Руској Федерацији.

"Скренули смо пажњу на политику јапанског премијера Фумија Кишиде која постаје доминантна и настоји да са мирног развоја земље и пређе на присилну милитаризацију. Конкретну претњу представља одржавање војних вежби у близини руских граница уз учешће ванрегионалних партнера, усвајање ажуриране верзије доктринарних докумената у области одбране и безбедности са циљем стварања ударног потенцијала, повећање средстава за одбрану", рекао је заменик министра.

Додао је да Јапан не напушта антируску политику, због чега је дијалог о мировном споразуму немогућ.

"Очигледно да је немогуће разговарати о потписивању неког мировног документа са државом која заузима отворено непријатељске ставове и дозвољава себи директне претње нашој земљи", рекао је он.

Подсетио је да је раније руска страна преговарала са Јапаном о пуноправном свеобухватном уговору о миру, пријатељству и добросуседству, који би био осмишљен да одреди главни правац за убрзани развој руско-јапанских односа.

"Почетком специјалне војне операције у Украјини, администрација Кишиде се активно укључила у русофобичну кампању вођену Западом, чиме су потпуно попништени резултати обострано корисне сарадње на којој се годинама радило", додао је Руденко.

Према његовим речима, Русија редовно јавно и дипломатским каналима износи свој став о овом питању.

"Овакве активности Токија су озбиљан изазов за безбедност наше земље и азијско-пацифичког региона у целини. Упозоравамо да ћемо, ако се ова пракса настави, бити приморани да одговоримо предузимањем адекватних мера како бисмо блокирали војне претње Русији", нагласио је Руденко.

Раније су медији, позивајући се на владине изворе, известили да јапанско Министарство одбране планира да распореди хиперсонично оружје домета до 1.000 км на северном острву Хокаидо и југозападном Кјушуу.