Русија

Број погинулих у Макејевки порастао на 89 (ВИДЕО)

Главни разлог погибије војске у Макејевки је употреба телефона које су могли да лоцирају украјинске трупе, а починиоци ће одговарати, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране
Број погинулих у Макејевки порастао на 89  (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Matthew Hatcher

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да је број погинулих руских војника након удара Оружаних снага Украјине на Макејевку порастао на 89, преносе "РИА Новости".

"Број погинулих у Макејевки услед украјинског удара на руску војску након рашчишћавања рушевина порастао је на 89, а међу страдалима је и заменик команданта пука, потпуковник Бачурин", изјавио је први заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Сергеј Севрјуков.

Према његовим речима, 1. јануара артиљерија Оружаних снага Украјине испалила је шест граната ХИМАРС на место где су били привремено стационирани борци једне од јединица у рејону Макејевка.

"Две гранате су обориле снаге ПВО, четири су погодиле зграду у којој су пронађени борци. Одмах након инцидента команда и војници других јединица учинили су све да спасу настрадале. Свим жртвама и породицама погинулих војника пружени су помоћ и подршка", додао је Севрјуков.

Рускa војска уништила украјински ХИМАРС из кога је пуцано на војну базу у Макејевки

Генерал-потпуковник Сергеј Севрјуков додао је да су руске снаге уништиле узвратном ватром лансер вишецевног ракетног система ХИМАРС, из којег су украјинске трупе 1. јануара погодиле Макејевку.

"Ласер вишецевног ракетног система, из којег су Оружане снаге Украјине гађале Макијевку, уништен је узвратном ватром. Такође, као резултат ракетних и ваздушних удара на концентрисање војне опреме у зони Железничке станице Дружковка Доњецке Народне Републике, уништена су још четири лансера вишецевних ракетних система ХИМАРС, четири борбена возила РМ-70 'вампир', више од 800 ракета за њих, осам аутомобила, као и више од 200 украјинских неонациста и страних плаћеника", нагласио је Севрјуков.

Починиоци трагедије биће кажњени

У саопштењу се додаје да ће сви они који су одговорни за трагедију бити кажњени и приведени правди.

"Главни разлог погибије војске у Макејевки је употреба телефона који су могли да лоцирају украјинске трупе. Предузимају се мере да се то убудуће искључи, а починиоци ће одговарати", поручио је Севрјуков.

Он је додао да се тренутно предузимају неопходне мере како би се слични трагични инциденти спречили у будућности, као и да ће на основу резултата истраге, кривична лица одговарати.

Пушилин истакао храброст руске војске у Макијевки

Шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин истакао је да је руска војска у Макејевки показала храброст и херојство, спасавајући своје другове.

"Знамо како је трпети губитке. И шта је право херојство. На основу података којима располажем, могу са сигурношћу да кажем да су момци из овог пука имали много храбрости и правог херојства", написао је Пушилин на свом Телеграм каналу.

image