Русија

Украјинске трупе гранатирале Луганск и Доњецк, девет особа погинуло

Као последица гранатирања избио је пожар у неколико стамбених зграда а на удару се нашао и Храм Рођења Христовог и студентски дом
Украјинске трупе гранатирале Луганск и Доњецк, девет особа погинулоNone © Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Девет особа убијено је данас након што је Украјина гранатирала град Алчевск у ЛНР, саопштио је један од команданата Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко.
Како је рекао, испаљено је шест ракета из ХИМАРСА, наставља се спасилачка операција, преносе "РИА Новости".

Оружане снаге Украјине су јутрос гранатирале централни Ворошиловски округ у Доњецку. Повређена су два цивила, међу којима и тинејџер, пренео је штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике.

"Услед ноћног гранатирања Ворошиловског округа у Доњецку од стране оружаних формација Украјине, две особе су повређене, међу којима је и тинејџер рођен 2007. године", наводи се у извештају штаба.

Оружане снаге Украјине су испалиле десет ракета из вишецевног ракетног система Град на Ворошиловски округ у Доњецку. Према речима градоначелника Алексеја Кулемзина, у последицама гранатирања две зграде су се запалиле, а прозори су разбијени на неколико кућа, преносе "РИА Новости".

Данас у 5.55 нападнута су и три студентска дома Државног института Донбас након чега су, према досадашњим подацима погинуле 3 особе, још 15 је повређено, изјавио је Леонид Пасечник, вршилац дужности шефа ЛНР.

"Формат учења на даљину је унапред уведен у граду, захваљујући чему студенти нису страдали. Међутим, хостели су коришћени за смештај интерно расељених лица која су побегла од украјинске агресије и грађевинара који су стигли у Донбас да граде и обнављају", додао је он.

Стручњаци представништва ЛНР-а из Заједничког центра за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине пронашли су и безбедно извукли из рушевина студентског дома у Алчевску неексплодирану муницију америчког МЛРС ХИМАРС, саопштио је експерт  представништва Алексиј Хетмански.

Украјински војници су током јутра испалили више од 20 граната на Доњецк и још четири насеља, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са украјинским ратним злочинима.

"Забележена је ватра Оружаних формације Украјине у правцу: 09:20 – насеље Красногоровка – град Доњецк (Петровски округ): испаљено је пет граната калибра 152 мм", наводи се у саопштењу центра.

Осим тога, у 08:20 украјински војници испалили су пет граната на Никитовски округ Хорливка, Јасиновату, на Јаковлевку и Мајорск.

У Кремљу је 30. септембра одржана церемонија потписивања споразума о пријему Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области у састав Русије на основу одржаних референдума.

image