Русија

Шојгу: Нове велике измене у руској војсци

До 2026. године руска војска имаће 1,5 милион војника, поручио је данас руски Министар одбране
Шојгу: Нове велике измене у руској војсциwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Руски Министар одбране Сергеј Шојгу најавио је данас велике измене у руској војсци према којима ће број војника бити повећан до 1,5 милион у периоду од 2023. до 2026. године, пренели су руски медији.

"Велике промене у саставу Оружаних снага, повећање њиховог броја и промена војно-административне поделе Руске Федерације, која ће бити спроведена у периоду од 2023. до 2026. године, захтеваће од свих заменика Министра одбране, главнокомандујућих Оружаних снага Русије и команданата трупа војних округа и Северне флоте да доносе одговарајуће одлуке", наводи се у званичном саопштењу Министарства одбране. 

Да би се обезбедило повећање броја припадника Оружаних снага Русије, посебна пажња посветиће се регрутовању додатног броја уговораца.

Министар је додао да се планира и промена образовног програма за кадете и студенте на факултетима Министарства одбране. Поред тога, војни ресор планира да повећа обим обуке у својим центрима за обуку Оружаних снага РФ. 

У циљу повећања безбедности читаве земље, биће створена и два нова војна округа: Московски и Лењинградски. Војска ће бити ојачана и двема новим ваздушно-десантним дивизијама и трима моторизованим дивизијама у оквиру копнених снага, објаснио је руски Министар одбране.

Све нове мере морају бити укључене у такозвани Свеобухватни план за повећање састава и јачање Оружаних снага Русије, у којем ће нови задаци и њихово извршење бити синхронизовани са роковима испоруке новог оружја и друге војне опреме и технике, али и изградњом неопходне инфраструктуре за распоређивање трупа, јер се планира и повећање броја војних полигона, рекао је Шојгу на састанку са војним ресором.

Јачањем кључних структурних компоненти Оружаних снага биће могуће ојачати сигурност земље, закључио је министар. Због тога морамо ојачати стратешке ракетне снаге, ратну морнарицу и ваздушно-космичке снаге Руске Федерације, нагласио је Шојгу.

image