Русија

Москва протерује амбасадора Естоније: Талин подигао русофобију на ниво државне политике

Неговање непријатељства према нашој земљи Талин је уздигао на ранг државне политике, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације
Москва протерује амбасадора Естоније: Талин подигао русофобију на ниво државне политикеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Амбасадор Естоније Маргус Лаидре мораће да напусти Русију 7. фебруара 2023. године, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

"Амбасадор Естоније Маргус Лаидре позван је 23. јануара у Министарство спољних послова Русије, где му је уручен оштар протест због поступака естонских власти. Амбасадор Републике Естоније треба да напусти Руску Федерацију 7. фебруара 2023. године", саопштили су из министарства.

Русија умањује ниво дипломатских односа са Естонијом, саопштило је Министарство спољних послова.

"Последњих година руководство Естоније намерно уништава читав низ односа са Русијом. На ранг државне политике уздигли су тоталну русофобију и неговање непријатељства према нашој земљи", напомиње дипломатски ресор. 

МСП Русије назвало је одлуку Естоније да радикално смањи састав руске амбасаде још једним непријатељским кораком, потврђујући линију ка колапсу односа између земаља. 

Естонија: Руски амбасадор да напусти Талин кад и естонски амбасадор Москву

"Естонија неће одступити од принципа паритета, о чему смо обавестили Руску Федерацију", рекао је Министар спољних послова Естоније Урмас Реинсалу и објаснио да то значи да руски амбасадор у земљи Владимир Липајев мора да напусти Талин истовремено са одласком естонског амбасадора Маргуса Лаидреа из Москве, преноси ЕРР.

Према његовим речима, ово је практична одлука коју ће Министарство спољних послова донети у блиској будућности, али привремени отправник послова ће у Москви преузети дужности амбасадора.

Министар је додао да ће на састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ обавестити о руском кораку, и, како наводи, дефинитивно ће позвати друге земље да следе принцип паритета који је увела Естонија.

Летонија и Литванија се придружују хајци 

И власти Летоније су одлучиле да снизе ниво дипломатских односа са Русијом, саопштио је шеф дипломатског ресора Летоније Едгарс Ринкевич.

"Због текуће бруталне агресије Русије на Украјину и у знак солидарности са Естонијом, Летонија ће снизити ниво дипломатских односа са Русијом", написао је Ринкевич на Твитеру.

И литванске власти су данас одлучиле да "смање статус дипломатског представништва". Руски амбасадор у Виљнусу мораће да напусти Литванију, а према одлуци владе, руски генерални конзулат у Клајпеди ће бити затворен.

image