Свет

Само у машти: како је "оборен" Сухој Су-35

Украјински медији су објавили лажну вест да су Оружане снаге Украјине обориле руски ловац Сухој Су-35
Само у машти: како је "оборен" Сухој Су-35www.globallookpress.com © Russian Look

Украјински медији пренели су лажну вест Центра за стратешке комуникације при Оружаним снагама Украјине да је оборен елитни руски ловац Сухој Су-35.

Након изјаве америчког министра одбране Лојда Остина да је систем противваздушне одбране НАСАМС, који је испоручен Украјини, остварио "импресиван учинак", интернет су преплавиле лажне вести да су њиме оборени најмоћнији руски ловци-бомбардери Су-35.

"Оружане снаге Украјине су уз помоћ норвешког система НАСАМС обориле последњу генерацију ловца Су-35 у области Бахмута", саопштио је Центар за стратешке комуникације на свом Телеграм каналу. У саопштењу је такође наведено да се пилот катапултирао, али да није преживео.

Лажна информација испраћена је и монтираним снимком наводног инцидента који је објављен на друштвеним мрежама.

Ваздухопловне снаге Украјине су демантовале ове вести.

"Информације које се шире на друштвеним мрежама у вези са обарањем руског Су-35 од стране украјинског ПВО система НАСАМС нису истините", наводи се у саопштењу Ваздухопловних снага Украјине.

Проукрајински Твитер налози такође су пренели лажне вести о обарању руског ловца. Како је утврђено спорни снимак је настао почетком марта ове године.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба одмах је позвао САД да тој земљи испоруче и ракетни систем "Патриот".

"НАСАМС је већ доказао своју ефикасност,а уверен сам да је дошло време и за 'Патриоте'", твитовао је Кулеба.

Украјина се у великој мери ослања на западне системе противваздушне одбране, као што су немачки ИРИС-Т и амерички НАСАМС.

НАСАМС су копнени системи противваздушне одбране кратког до средњег домета који делују против дронова, хеликоптера, крстарећих пројектила и авиона. 

 Су-35 и руска специјална војна операција

Иако је Украјина негирала вест да је НАСАМС оборио Су-35, овај руски борбени авион ће и даље задавати главобоље Оружаним снагама Украјине. Удари на војне циљеве у Украјини су остварени у највећој мери захваљујући Сухоју 35.

Су-35С који има ракете ваздух-земља Кх-31 представља нерешив проблем за украјинску војску. Према извештају Министарства одбране Руске Федерације Су-35С је обарао украјинске авионе Су-25 и МиГ-29.

То потврђује и недавни извештај лондонског истраживачког центра за одбрану и безбедност "Ројал јунајтед сервисис институт" (РУСИ). Извештај наводи да су руски ловци све време током руске специјалне војне операције били изузетно ефикасни против украјинских авиона. 

Лондонски центар РУСИ цитира украјинске пилоте који наводе да су руски бомбардери, попут Су-30СМ и Су-35С, много супериорнији од оних које имају Ваздухопловне снаге Украјине.

image
VV inauguration
banner