Свет

Кијев тражи борбене авионе, "Локид Мартин" спреман да украјинским савезницима пошаље Ф-16

Иако САД и Немачка одбијају могућност слања авиона, Кијев би до ловаца могао да дође посредним путем
Кијев тражи борбене авионе, "Локид Мартин" спреман да украјинским савезницима пошаље Ф-16© Tanjug/U.S. Air Force/Capt. Mahalia Frost, via AP

Компанија "Локид Мартин" саопштила је да су спремни да задовоље потражњу за авионима Ф-16 у тренутку када неки од најближих европских савезника Украјине покушавају да Кијеву обезбеде борбене авионе.

Одлука Сједињених Америчких Држава и Немачке да пошаљу тенкове у Украјину поново је покренула разговоре о овој теми за које европски званичници кажу да су у раној фази.

Френк Сент Џон, главни оперативни директор "Локид Мартина", компаније са којом америчка војска највише сарађује, рекао је за "Фајненшел тајмс" да је било "много разговора о трансферу Ф-16 трећим странама", што практично значи да би земље извозиле своје америчке авионе у Украјину.

Иако "Локид Мартин" није директно укључен у разговоре у вези са потенцијалном испоруком војних авиона Кијеву, Сент Џон је рекао да ће компанија "повећати производњу Ф-16 у Гринвилу у Јужној Каролини, како би могли да снабдеју све земље које одлуче да врше трансфере трећих страна, да помогну у актуелном сукобу".

Бела кућа је одбила украјинске захтеве да им пошаљу модерне борбене авионе попут Ф-16 из страха да би могли да буду искоришћени за напад на руску територију. Америчка влада мора да одобри продају, или трансфере у треће земље, борбених авиона америчке производње, што значи да би европским земљама била потребна политичка подршка Бајденове администрације.

"Заједно са нашим међународним савезницима и партнерима, ми смо у редовној комуникацији са Украјинцима о њиховим потребама и захтевима", рекао је званичник америчког министарства одбране. "У овом тренутку, немамо шта да објавимо у вези са Ф-16", додао је званичник.

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацио је могућност слања авиона у Украјину. "Јасно сам ставио до знања да нећемо слати борбене авионе и то ћу поновити овде", рекао је он у среду. Немачка не користи авионе Ф-16.

Реекспортовање авиона Ф-16 директно у Украјину је једна од неколико опција, рекли су европски званичници, истичући да би западне државе могле да пошаљу и авионе америчке производње у бивше земље Варшавског пакта које би потом могле да пошаљу своје совјетске летелице за Кијев.

На почетку специјалне војне операције, Пољска је понудила да пошаље своје совјетске борбене авионе МиГ-29 украјинским ваздухопловним снагама, под условом да САД пошаљу Ф-16 авионе који би "попунили" пољске ваздушне снаге. Од идеје се одустало јер је Вашингтон проценио да би то довело до ескалације сукоба.

Холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра рекао је прошле недеље да ће Холандија "отвореног ума" размотрити све захтеве за слање Ф-16 и да нема "никаквих табуа" о војној подршци. Холандија има око 40 Ф-16 и у процесу је куповине напреднијих Ф-35.

Поред Холандије, још седам европских земаља НАТО-а користи Ф-16, укључујући Пољску, Норвешку и Румунију.

Неколико "Локхидових" система наоружања играло је кључну улогу у Украјини, пише "Фајненшел тајмс", укључујући ракетни систем високе покретљивости (ХИМАРС), ракетни систем са вишеструким лансирањем (ГМЛРС), ракете "џавелин" и ракетни систем "патриот" са пратећим ракетама ПАЦ-3. Компанија је уложила у њихову производњу пре склапања уговора са Пентагоном о допуни америчких залиха.

image
VV inauguration
banner