Русија

Руска амбасада: САД да воде бригу о људским правима у својој земљи, не у нашој

Уместо да замера другима због занемаривања демократских слобода, Вашингтон би требало да буде забринут за стање људских права у сопственој земљи, поручило је руско представништво у тој земљи
Руска амбасада: САД да воде бригу о људским правима у својој земљи, не у нашојGetty © Chip Somodevilla / Staff

Руска амбасада у САД позвала је америчке званичнике да престану да се мешају у унутрашњу политику и рад надлежних руских органа, с обзиром да је Устав Руске Федерације унео принцип независности, саопштила је амбасада на Телеграму.

Како се наводи у саопштењу, судови у Русији су независни од било чије воље и у вршењу својих функција подлежу искључиво закону.

Амбасада је алудирала на редовне антируске изјаве представника администрације.

"Овога пута нам се ставља на терет непоштовање људских права у вези са одлуком Московског градског суда да ликвидира Московску хелсиншку групу, као и признање низа других јавних организација непожељним", наводи амбасада.

Московски градски суд је у среду 25. децембра распустио и наредио брисање из званичног регистра правних лица најстарију организацију за људска права због њених активности широм земље са регионалним статусом.

Држава Русија је такође прогласила непожељним одређене појединце и организације у земљи јер су, како се наводи у званичном извештају суда, ширили лажи о специјалној војној операцији у Украјини, или радили као страни агенти.

"Нећемо толерисати покушаје дискредитације уставних основа наше државе. Уместо да замера другима због занемаривања демократских слобода, Вашингтон би требало да буде забринут за стање људских права у сопственој земљи", поручила је амбасада.

image