Русија

Песков: НАТО дигао све ресурсе против Русије

Западни тенкови ће горети, поручују данас из Кремља
Песков: НАТО дигао све ресурсе против Русијеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

НАТО користи читав војни сектор, укључујући и обавештајни, у свом рату против Русије, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, додајући да Москва не може а да не примети и не узима у обзир све непријатељске акције западних политичара.

"Видимо како целокупна војна инфраструктура НАТО-а ради против Руске Федерације. Читава обавештајна инфраструктура НАТО-а, укључујући извиђачку авијацију и сателите, без престанка ради у интересу Украјине и украјинског режима. Наравно, све то ствара посебне услове, нама непријатељске услове, које не можемо занемарити", поручио је портпарол Кремља.

У том контексту, он је казао да последња одлука Сједињених Америчких Држава да Кијеву одобри нови пакет помоћи, што укључује и испоруку "абрамс"-а, отвара пут ка ескалацији ситуације и повећању тензија. Ипак, све ово неће значајно утицати на развој догађаја, као ни на циљеве специјалне војне операције у Украјини који ће, како је уверио, бити постигнути.

Све ово захтева "од нас да уложимо додатне напоре", рекао је портпарол. Ипак, "војна операција остаје приоритет", нагласили су из Кремља. 

Коментаришући питање да ли постоји некаквих назнака да би у скорије време могло доћи до преговора између америчког и руског председника, Песков је казао да тренутно нема никаквих планова о разговору са Бајденом, те да војна операција Русије у Украјини остаје главни циљ Москве. 

Потврдио је и да су се у Русији појавиле иницијативе према којима би уништавање западних тенкова требало да буде награђено, додавши да све ово само показује да је народ обједињен и има заједнички циљ. 

Тенкови које Запад испоручује Кијеву ће горети, а захваљујући наградама бизнис сектора и региона, оних који су заинтересовани да пале тенкове биће све више, поручују из Москве.

Као један пример овакве иницијативе наводи се и одлука гувернера Забајкалске територије да грађане награди сумом од 100.000 рубаља (нешто више од 1.300 евра) до 3.000.000 рубаља (око 39.000 евра) за уништен тенк типа "абрамс" или "леопард", а које Запад планира да пошаље Кијеву у наредним месецима.

Одговарајући на питање да ли има некаквих назнака у вези са дијалогом са САД о Договору о смањењу стратешког офанзивног наоружања, Песков је казао да их има јако мало и додао да је овај споразум изузетно важан јер фактички представља једини актуелни договор о контроли над наоружањем.

Вашингтон је прекршио све остале договоре у сфери наоружања и безбедности, те је овај споразум једини за који се, макар теоретски, може рећи да има неку функцију, оценио је портпарол Кремља. "Сматрамо да је наставак овог споразума веома важан", закључио је.

image
VV inauguration
banner