Русија

Песков: Мински споразуми су били камуфлажа

Циљ Руске Федерације био је да се реши ситуација са Украјином, а на почетку преговора Москва није била песимистична, поручио портпарол Кремља
Песков: Мински споразуми су били камуфлажаNone © Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су се преговори између Руске Федерације и Украјине о споразумима из Минска показали као камуфлажа за припрему Кијева за насилно решење проблема, преносе "РИА Новости".

"Чињеница да је барем у завршној фази постојао одређени песимизам, када смо видели право понашање Кијева, Берлина, Париза, било је јасно да они покушавају да сруше редослед обавеза што је било од кључног значаја", рекао је Песков.

Према његовим речима, "све је постало јасно" након што су директни учесници процеса, Немачка, Француска и Украјина отворено изјавили да је то камуфлажа за припрему Кијева за насилно решавање проблема. 

Песков је нагласио да је Русија полазила од тога да је неопходно натерати Украјину да испуни обавезе које је Кијев преузео по споразумима из Минска.

"Знате колико је руска страна уложила напора на преговарачком колосеку како би украјинску страну, и Берлин, и Париз натерала да ипак крену путем спровођења обавеза које су стране преузеле овим споразумима из Минска", истакао је он.

Раније је бивши помоћник председника Руске Федерације Владислав Сурков, који је надгледао ситуацију у Украјини, рекао да, радећи на споразумима из Минска, није очекивао да ће они бити спроведени.

Русија није била песимистична

Песков је додао да је циљ Руске Федерације током преговора са Кијевом о споразумима из Минска био је да се реши ситуација са Украјином и да у почетку Москва није била песимистична у погледу постизања споразума.

"Постојао је циљ да се ти споразуми испуне, спроведу и да се дође до нагодбе", рекао је Песков одговарајући на питање да ли је Руска Федерација у почетку била песимистична у погледу преговора о споразумима из Минска.

Споразуми из Минска за решавање ситуације у источној Украјини, потписани 2015. године, предвиђали су прекид ватре, повлачење тешког наоружања, као и уставну реформу која је требало да доведу до децентрализације и усвајања закона о посебном статусу појединих региона Доњецке и Луганске области.

Међутим, Кијев никада није спровео овај план.

image