Русија

Медведев поручио Израелу: Ако испоручите оружје Кијеву, прогласите Бандеру за хероја

Заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев каже да би наоружавање Украјине уништило односе Русије и Израела
Медведев поручио Израелу:  Ако испоручите оружје Кијеву, прогласите Бандеру за хероја© Unsplash

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев поручио је да ће Израел направити велику грешку ако испоручи оружје Украјини и да ће тај корак уништити међудржавне односе са Русијом. 

"Изгледа да ће Израел испоручити оружје кијевском режиму. Веома непромишљен потез. То ће уништити све међудржавне односе између наших земаља", написао је Медведев на Телеграму.

Истовремено, он је нагласио да не тврди без разлога да су бандеровци били и остали нацисти.

"Довољно је да се погледа симболика њихових савремних послушника. Ако испоруче оружје, онда је време да Израел прогласи Бандеру и Шухевича својим херојима", поручио је Медведев.

Израелски министар за питања дијаспоре Нахман Шај јуче је предложио да та земља почне да пружа војну помоћ Украјини, по узору на САД и друге земље чланице НАТО-а.

Име Романа Шухевича, заједно са именом Степана Бандере, нераскидиво је повезано са концептом украјинског национализма. Украјински историчари сматрају Романа Шухевича "херојем који се неустрашиво борио за независност и јединство Украјине.

Шухевич и његова војска, како се процењује, убили су од 100 до 150.000 Пољака, Јевреја, Чеха и Руса, како би "очистили територију" на којој би се Украјинци касније населили.

Убијао и Украјинце који нису пристали да сарађују с њим.

Слично Шухевичу, Степан Бандера који је рођен у тадашњој Аустро-Угарској, данашњој Ивано-Франковској области у западној Украјини, јачао је украјински национализам.  Бандера је био лидер Организације украјинских националиста која је основала 1942 Украјинску устаничку армију која је сарађивала са Хитлеровом војском и ратовала против Црвене армије.

Још као студент, Бандера је био активан учесник културно-друштвеног живота Украјинаца, који је, иначе, био веома добро организован и већином илегалан.

У том периоду десио се низ теростистичких акција и Бандера је, заједно са неким својим сарадницима, осуђен на смртну казну због неколико убистава, али је био и помилован. Kрајњи циљ ове борбе била је независна украјинска држава, која је напослетку и проглашена 30. јуна 1941.

Сам Бандера је ухапшен и депортован у концентрациони логор Заксенхаузен у Немачкој где је боравио све до 1944. године. Након Другог светског рата Бандера је изашао из логора, али је био приморан да напусти Украјину и живео је у Немачкој до краја живота. 

 

image