Русија

Лавров: Ускоро ћемо бити сведоци конкретних резултата ширења БРИКС-а

САД су, како би оствариле своје империјалне амбиције, спремне да се одрекну принципа слободног тржишта и поштене конкуренције – БРИКС је чиста супротност томе, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров: Ускоро ћемо бити сведоци конкретних резултата ширења БРИКС-аwww.globallookpress.com © MFA Russia

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је убеђен да ћемо ускоро бити сведоци конкретних резултата ширења БРИКС-а и повећања броја његових партнера.

"Има неколико званичних пријава, тачније више од пет, а међу њима је и Алжир", рекао је Лавров одговарајући на питање новинара када се очекује улазак нових чланица у БРИКС.

Русија и Алжир су партнери, и то не само у оквиру ОПЕК+, јер имамо и Форум држава извозница гаса у којем и Русија и Алжир активно учествују, рекао је министар  Лавров одговарајући на питање да ли су Русија и Алжир конкуренти или савезници.

"Русија и Алжир имају исти принцип и позиције – желимо да тржиште буде стабилно, а да би се то постигло нема потребе да се лажира и да се тржиште вештачки баца час на једну час на другу страну, што покушавају да ураде САД и њихови савезници", нагласио је Лавров.

Према његовим речима, тржишта нафте и нафтних производа се заснива на балансу интереса произвођача и корисника, рекао је Лавров и додао да је то координисан и јединствен приступ чланица ОПЕК+.

Он је истакао да поједина решења које ОПЕК+ донесе често изазову завист код оних који желе да то тржиште служи само њиховим интересима и то на уштрб интереса произвођача црног злата.

"ОПЕК+ је остао при својој позицији и показао да је озбиљан формат, самосталан и одговоран према државама чланицама, а исто може да се каже и за Форум држава извозница гас", закључио је Лавров.

Министар спољних послова Русије је рекао да је Алжир по својим квалитетима и параметрима лидер међу државама које су поднеле пријаву за прикључење БРИКС'-у.

Према његовим речима, на последњим догађајима у оквиру организације је договорено да се заузме исти приступ према свим пријавама за чланство, а први корак ће, како је рекао, бити дефинисање критеријума, параметара и услова за приступ нових чланова у организацију.

Министар је нагласио да ће БРИКС пронаћи формат који је у сагласности са законитим интересима свих држава, како би у оквиру БРИКС-а наставиле да подржавају принципе једнакости и демократије у међународним политичким и економским односима, а будућа сарадња неће зависити од прихода само неке од страна.

"Нећемо функционисати као САД, које својим манипулативним методама грубо злоупотребљавају улогу долара у међународнм монетарном систему. Доказало се да су САД, ради тренутне користи у сфери спољне политике и како би реализовале своје империјалне амбиције, спремне да се одрекну принципа слободног тржишта, поштене конкуренције и претпоставке невиности – и зато је БРИКС чиста супротност томе", нагласио је шеф руске дипломатије.

Најавио је стварање механизама који неће увлачити државе у погубну зависност од инструмената оних који првенствено мисле на своју корист.

image
VV inauguration
banner