Русија

Дума разматра нацрт резолуције о нацистичким злочинима у Другом светском рату

За сукоб у Украјини су криви они који су спремни да се боре против Русије у реваншистичком лудилу до последњег украјинског војника, наводи се у нацрту
Дума разматра нацрт резолуције о нацистичким злочинима у Другом светском ратуwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Комитет Државне думе за међународне послове поднео је Нацрт резолуције "О геноциду који су починили Немачка и њени саучесници над народима Совјетског Савеза током Великог отаџбинског рата 1941-1945." Документ је објављен у електронској бази података Думе.

Како је наведено у самом документу, Државна дума сматра да је важно да се злочинима против човечности почињеним током Другог светског рата да судска и правна оцена.

Напомиње се да Државна дума, узимајући у обзир одредбе Повеље УН, Повеље и пресуде Нирнбершког трибунала, Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида, Конвенције о незастаревању ратних злочина и злочина против човечности, "признаје кривична дела нациста и њихових сарадника над цивилним становништвом СССР-а геноцидом над народима Совјетског Савеза".

У документу су поменути и данашњи догађаји у Украјини. Наиме, Дума сматра да одговорност за украјински сукоб сносе они који "снабдевају кијевски режим смртоносним оружјем, финансирају терористе и спремни су да се боре против Русије у реваншистичком лудилу до последњег украјинског војника".

image