Свет

Амерички плаћеник: Украјинска војска има озбиљан проблем са нацистима

Амерички војни ветеран који је годину дана служио као плаћеник у Украјини из прве руке је видео како функционишу њихове трупе
Амерички плаћеник: Украјинска војска има озбиљан проблем са нацистима© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Утицај нациста у украјинској војсци је свеприсутан, тврди Џон Мекинтајер, бивши амерички војник који је скоро годину дана служио као плаћеник у разним украјинским војним јединицама.

Мекинтајер је пребегао у Русију након што је био сведок акција украјинских трупа у сукобу.

"Морао сам да одем", рекао је он за "РТ интернешенел". "Мислио сам да ће ме убити, моја породица ми је дала 300 долара да стигнем до Кишињева, затим сам отишао у Истанбул и онда у Москву."

Бивши амерички војник испричао је своје искуство у Украјини и објаснио зашто се разочарао у кијевске снаге. "Када сам дошао, био сам заиста изненађен. Сви су имали тетоваже и нацистичку симболику", рекао је Мекинтајер и додао да у почетку није веровао да је ултрадесничарска идеологија "толики проблем" за Украјину док сам није видео ствари на терену.

Тврди да је морао да сакрије сопствене антифашистичке и комунистичке ставове да би се уклопио у украјинске трупе. Неки други западни плаћеници су му такође директно рекли да "Руси нису нацисти, ми смо нацисти".

Бивши амерички војник служио је у украјинским снагама годину дана, иако сада тврди да је одувек планирао да пребегне у Русију када прикупи довољно обавештајних података. У одређеном тренутку је био "компромитован" након што је са неким разговарао о ратним злочинима које су починиле украјинске снаге. Према његовом мишљењу, у Украјини се према узбуњивачима поступа још оштрије него према шпијунима.

"Свако ко призна или за кога се зна да ће то признати добија метак у потиљак", рекао је он, додајући да "много људи нестаје, укључујући странце".

Мекинтајер, који је претходно две године служио у Форт Блису у Тексасу, тврди да украјинске снаге активно користе цивиле као живи штит док стационирају своје трупе у подрумима поред стамбених зграда, а затим окривљују Русију ако то подручје буде мета напада.

А каде би се такви напади десили, новинарске екипе које су извештавале о инцидентима "не би вам показале куће са леве и десне стране пуне војника", рекао је он.

Бивши плаћеник каже и да лично познаје људе који су погубили ратне заробљенике, укључујући странце из Португала, Француске и Аргентине.

"Њима је то смешно. То је мржња. Они мрзе руски народ, хоће да га убију, хоће да спроведу генодиц над њим", рекао Мекинтајер. "И ми подржавамо ове момке? Ово би требало да буду наши савезници? И ми треба да их ставимо у НАТО са нама? А Женевска конвенција?", упитао је бивши војник и додао да, ако би јавност сазнала, "ово никада не би прошло у Америци".

САД су, међутим, директно укључене у пружање помоћи украјинским снагама и то не само у виду оружја већ им дају и обавештајне податке, рекао је Мекинтајер. Бивши плаћеник је открио да је лично знао за обавештајног официра америчке морнарице који је радио са украјинском Међународном легијом, где је и сам Мекинтајер неко време служио. "Сваког дана је звао своје контакте и добијао информације о положајима, кретању трупа и тако даље", навео је он.

Оружје и опрема коју САД шаљу Украјини такође често завршавају на црном тржишту или у рукама екстремиста широм света због тамошње необуздане корупције, каже бивши плаћеник.

image