Русија

Песков: Одлуке Међународног кривичног трибунала су безначајне

Песков није имао додатни коментар ни на речи немачког министра правде који је раније рекао да је Немачка спремна да одмах ухапси Путина
Песков: Одлуке Међународног кривичног трибунала су безначајнеwww.globallookpress.com © Xinhua/Evgeny Sinitsyn

Одлуке Међународног кривичног трибунала у (МКТ) Хагу безначајне, Русија не признаје ни једну њихову одлуку, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, преносе "РИА Новости".

Песков није желео да детаљније коментарише налог поменутог суда за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина, који је оптужен за наводне ратне злочине у Украјини, јер је, већ раније рекао да је сама формулација нечувена и неприхватљива.

Како пише у оптужници, председник Путин је "наводно крив за недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације", а који су "наводно извршени након 24. фебруара 2022. године".

Ова оптужба заправо се односи на евакуацију деце из зона борбених дејстава.

Песков није имао додатни коментар ни на речи немачког министра правде Марка Бушмана који је раније рекао за "Билд ам Зонтаг" да ће налог за хапшење руског председника важити у Немачкој након захтева Међународног кривичног суда.

Према његовим речима, Немачка би била дужна и одмах би ухапсила Путина предала га МКТ-у да уђе на територију Немачке.

Портпарол Кремља је рекао да су сви злочини кијевског режима пажљиво евидентирани и да се још увек прате. 

Раније је шеф Истражног комитета најавио идеју о стварању трибунала у вези са злочинима кијевског режима.

"Знамо да Истражни комитет ради, сви злочини кијевског режима се пажљиво бележе, обавља се веома интензиван, озбиљан, мукотрпан рад, чији материјали, наравно, могу бити основа трибунала", рекао је Песков.

image