Русија

Лавров: Споразум о локалној самоуправи Срба на КиМ решење и за Нагорно- Карабах

Питања гарантовања безбедности становницима Нагорно- Карабаха као и обезбеђивање њихових права требало би да буду решена између представника Карабаха и Бакуа стварањем сличног споразума, поручио руски дипломата
Лавров: Споразум о локалној самоуправи Срба на КиМ решење и за Нагорно- Карабах© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service

Народу Нагорно-Карабаха потребна су права каква су обезбеђена споразумом о формирању Заједнице српских општина за Србе да КиМ, који је потписан између Београда и Приштине пре десет година, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров након јучерашњег разговора са јерменским колегом Араратом Мирзојаном у Москви.

Гаранције безбедности становницима Нагорно-Карабаха, као и обезбеђивање њихових права, требало би да буду решена између представника Карабаха и Бакуа стварањем споразума, преноси јерменски портал "Масиспост".

"Становницима Нагорно-Карабаха су потребна су слична права као она која су обезбеђена споразумом који је потписан између Београда и Приштине пре 10 година, у споразуму о формирању 'органа локалне самоуправе косовских Срба' на Косову и Метохији", рекао је Лавров.

Као пример споразума који би помогао становницима Нагорно-Карабаха, Лавров је навео и Минске мировне преговоре.

Према тим споразумима, наставио је он, становници источног дела Украјине који говоре руски требало је да имају право на школовање на матерњем језику, као и на очување културних и верских веза, могућност стварања локалне самоуправе и посебних економско-трговинских односа са Русијом.

Руска Федерација углавном подржава став који је изнео премијер Републике Јерменије Пашињан, према којем је неопходан директан дијалог између Нагорно-Карабаха и Азербејџан, казао је Лавров.

image
VV inauguration
banner