Русија

Лавров: Запад покушава да посвађа Русију и Јерменију (ВИДЕО)

Руски министар спољних послова састао се данас са јерменским колегом Араратом Мирзојаном, који борави у радној посети Москви
Лавров: Запад покушава да посвађа Русију и Јерменију (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да су покушаји Запада да посвађа Русију и Јерменију, осуђени на пропаст.

"Видимо нескривене покушаје Запада да Русију посвађа са Јерменијом, да поткопају ситуацију на Јужном Кавказу. Настоје да подривају регионалну безбедносну архитектуру", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са министром иностраних послова Јерменије Араратом Мирзојаном.

Лавров је додао да се Русија залаже за пуну примену свих трилатералних споразума које су постигли лидери Руске Федерације, Азербејџана и Јерменије и да тема лачинског коридора треба да се посматра стриктно у овом контексту.

"Залажемо се за то да се стриктно и потпуно, без икаквих импровизација, испуне сви тројни споразуми који су постигнути између председника Русије, Азербејџана и премијера Јерменије, пре свега споразуми који су потписани у новембру 2020. Проблем лачинског коридора треба посматрати искључиво у овом контексту", рекао је Лавров, на састанку са министром спољних послова Јерменије Араратом Мирзојаном.

Он је додао да тројне изјаве лидера ових земаља несумњиво остају кључ за стабилизацију ситуације у региону у разним областима.

"Не сумњамо да тројне изјаве лидера Јерменије, Азербејџана и Руске Федерације остају кључ за спровођење свих одлука у интересу стабилизације ситуације у региону: у економској сфери, у војно-политичкој и у међународном праву", истакао је. 

Запад спонзорише организације које припремају обојене револуције у Закавказју

Шеф руске дипломатије је нагласио да Запад пружа финансијску подршку низу невладиних организација на Јужном Кавказу за припрему обојених револуција.

"Запад пружа финансијску подршку, укључујући и материјалну, разним невладиним организацијама, које се у овом делу света, на Јужном Кавказу, као и у сваком другом региону, баве активностима које се могу назвати припремама за још једну обојену револуцију", истакао је он.

Према његовим речима, Запад се потпуно дискредитовао на Јужном Кавказу, додавши да не види ни прилику ни потребу за развијањем дијалога са њима о Јужном Кавказу.

"Тренутно не видим никакве могућности и, искрено, нема потребе да се развија било какав дијалог са Западом о Јужном Кавказу, као и о већини других питања на међународном и регионалном дневном реду", нагласио је он и додао да Москва веома добро види којим циљевима Запад тежи на Јужном Кавказу, а то је да отргне Русију из региона.

Руски министар спољних послова рекао је да је током разговора са Мирзојаном постигао договор о томе како да се ситуација око Нагорно-Карабаха врати у нормалу.

"Данас сам разговарао са мојим колегом Араратом Мирзојаном о томе како да вратимо ситуацију у нормалан радни колосек. Чини ми се да смо данас постигли одређено разумевање", навео је он.

Он је нагласио да је један од приоритетних задатака решавање ситуације око пута Лачин и око Карабаха уопште, као и да ће руска страна бити спремна да пружи сву могућу помоћ у деблокади транспортних комуникација, разграничење јерменско-азербејџанске границе и усаглашавање параметара мировног уговора".

Рад на другом састанку формата "три плус три" о Закавказју

Министарство спољних послова Русије ради на сазивању другог састанка у формату "три плус три", у оквиру којег врата за Тбилиси остају отворена, изјавио је шеф руске дипломатије.

"Грузинска страна још размишља о приступању овом формату, али је први састанак одржан, врата за Тбилиси остају отворена. Сада радимо на сазивању другог састанка у формату 'три плус три'. Запад већ активно ради на поткопавању ове структуре, која је тек почела да се обликује", додао је.

Лавров је указао на "интензиван политички дијалог" између лидера двеју земаља, укључујући у оквиру мировних активности које се спроводе кроз Евроазијску економску унију (ЕАЕУ), Организацију Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и Заједницу независних држава (ЗНД).

"У мају ове године у Москви ће бити одржан састанак Врховног евроазијског економског савета. Наши ресори ће допринети његовој припреми заједно са министарствима економског блока. У овом тренутку ми смо водећи трговачки партнер, водећи инвеститор у јерменској економији", додао је.

Шеф руске дипломатије нагласио је да је прошла година за Русију била рекордна, трговина се скоро удвостручила и достигла скоро пет милијарди долара.

"И даље рачунамо у доларима, али ово је привремено. Све ово је помогло вашој земљи да обезбеди рекордан раст бруто домаћег производа од више од 3,5 одсто, повећање пословне активности. Наше компаније су лидери у доприносима буџету Републике Јерменије за отварање радних места", навео је Лавров.

Према његовим речима, Москва је заинтересована како за јачање заједничког образовног простора са Јереваном, тако и за рад на промовисању хуманитарних веза и комуникације између региона. Он је такође напоменуо да ће једна од важних тема данашњих разговора са јерменским колегом бити питања сарадње у ЗНД, Евроазијској економској унији (ЕАЕУ) и Организацији уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и другим организацијама.

Лавров се састао данас у са јерменским колегом Араратом Мирзојаном, који борави у радној посети Москви. Како се очекује, међу главним темама биће припрема мировног споразума између Јеревана и Бакуа, као и организовање трилатералног састанка министара спољних послова у Москви у ту сврху.

image
VV inauguration
banner