Србија и Балкан

Куртију порасли апетити: "Косово" спремно да постане кандидат за чланство у ЕУ и отварање преговора

Он је истакао да је тзв. Косово испунило све захтеве ЕУ за укидање казнених мера и да је сада на Унији да направи корак и да их стави ван снаге
Куртију порасли апетити: "Косово" спремно да постане кандидат за чланство у ЕУ и отварање преговора© Omer Messinger/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је поручио је да је тзв. Косово спремно да добије статус земље кандидата за чланство у Европској унији, али и за отварање преговора са ЕУ, пренео је "Репортери".

Он је на шестом састанку министарског Савета за европске интеграције констатовао да је сукоб Русије и Украјине вратио значај проширењу ЕУ.

"Не само у смислу социо-економског просперитета, већ и због мира и безбедности. У децембру 2023. године, Самит ЕУ са Западним Балканом потврдио је будућност нашег региона у ЕУ. Ми смо 15. децембра 2022. у Прагу поднели захтев за чланство у ЕУ. Сматрамо да чланство у ЕУ треба да буде засновано на меритократији. Спремни смо да одговоримо на хиљаде питања која долазе из Европске комисије. Чланство у ЕУ је стратешко решење", рекао је Курти.

Навео је да је тзв. Косово спровело више од 70 одсто реформи.

"Спровели смо дупло више од планираних реформи. Међутим мере које су на снази против 'Косова' у супротности су са напорима региона за убрзану интеграцију у ЕУ", рекао је Курти.

Истакао је да је тзв. Косово испунило све захтеве ЕУ за укидање казнених мера и да је сада на Унији да направи корак и да их стави ван снаге.

image