Русија

Захарова: Немачка у својој земљи "наглашава културну разноликост", а у Украјини је гуши

С обзиром да је у Немачкој постављен први саобраћајни знак на арапском језику, није јасно зашто Берлин никада није прекорио Украјинце због недостатка знакова на руском онда када је слао милионске суме помоћи за развој демократије, рекла је руска званичница
Захарова: Немачка у својој земљи "наглашава културну разноликост", а у Украјини је гушиwww.globallookpress.com © Olena Khudiakova

Док се у Немачкој постављају саобраћајни знаци на арапском језику из поштовања према источним народима који због ратова које покреће Запад мигрирају ка њему, иста та Немачка је помагала Украјини у агресивном искорењивању руског језика који је тамо утицао на идентитет народа, приметила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

У Диселдорфу, на раскрсници Линиенштрасе и Елерштрасе, први пут се појавио саобраћајни знак за пешаке на арапском језику.

Како јављају градске власти, ова иновација за циљ има да "нагласи културну разноликост града", с обзиром да све више избеглица са истока стиже у Немачку, због, како наводи Захарова, ратова које је покренуо Запад, али и сама Немачка.

Према њеним речима, није јасно зашто Берлин никада није прекорио своје "полтроне" у Кијеву због недостатка знакова на руском када је слао милионске суме помоћи Украјини, између осталог и за развој демократије.

"Уз све дужно поштовање према арапском језику и култури, примећујемо да стари Германи, који су поставили темеље модерног немачког идентитета, нису говорили арапски. А ипак, испоставило се да је арапски језик, сходно актуелној ситуацији, могуће званично користити", написала је она на Телеграму.

А сада о бројевима.

У Немачкој, која има 83 милиона становника, арапски се у свакодневном животу говори у 300.000 домаћинстава, док је број одраслих који говоре језик око један одсто становништва, произлази из језичке статистике у Немачкој коју је поделила Захарова.

А у Украјини, која има 40 милиона становника, руским језиком се, према "очигледно потцењеним" анкетама, служи више од 37 одсто становништва, написала је она.

Према њеним речима, наведена анкета је потцењена, јер су сами Немци, још 2019. године дали објективније податке о језичкој слици у Украјини - број украјинских држављана који се у свом дому служи руским језиком је у студији престижног истраживачког центра "Пју" процењен на 44 посто.

Истовремено, руски језик је утицао на идентитет три братска источнословенска народа, нагласила је Захарова и додала да су на њему писали Гогољ и Шевченко, као и да се њиме у Кијеву говорило од памтивека.

"Међутим, Украјинци су се трудили да га искорене заувек, а Немци су их у томе активно подржавали", закључила је она.

image