Свет

Санду потписала: Румунски државни језик у Молдавији

Молдавски језик је служио како би раздвојио и потчинио нацију, а данашња одлука је само потврда историјске истине, поручује председница Молдавије
Санду потписала: Румунски државни језик у Молдавији© Tanjug/The Presidential Office of Ukrai

Председница Молдавије Маја Санду објавила је данас да је потписала закон којим је званични језик државе постао румунски.

"Данас сам потписала закон, који потврђује историјску истину, а то је да је државни језик Молдавије румунски", написала је она на Фејсбуку. 

Према њеним речима, "сви они коју су десетинама годинама тврдили да грађани Молдавије говоре на 'молдавском', а не на румунском језику имали су један циљ - да нас раздвоје". На овај начин, како је даље објаснила, свима њима било је лакше да себи потчине нацију и да је контролишу.

Подсетимо, 58 посланика парламента Молдавије прошле недеље је гласало за то да се назив званичног језика промени из молдавског у румунски. Нацрт овог закона данас је потписала и председница Маја Санду, чиме ће назив званичног језика бити промењен и у Уставу - из молдавског у румунски, иако је за то, како преносе "РИА Новости", обично потребан референдум. 

Последњих дана опозиција је протествовала, тврдећи да парламент није могао да одобри нацрт овог закона, јер за њега ипак није гласала велика већина, односно, две трећине посланика. Предлог је подржало свега 58 посланика, уместо 67, што је, према Уставу, неопходан минимум да би дошло до промене.

Опозиција осим тога наводи да за време ванредне ситуације, која је у Молдавији на снази већ годину и по дана, није могуће уносити било какве измене у текст Устава. 

Онa је, подсетимо, билa уведенa у јесен 2021. године због преговора са "Гаспромом" и претњи да би Русија могла да престане да Молдавији испоручује гас. Након фебруарских дешавања прошле године, режим ванредног стања се само продужавао и он траје и данас. 

Владајућа партија, са друге стране, негира да крши закон, тврдећи да само спроводи у дело одлуку Уставног суда из 2013. године.

Ова инстанца је тада донела одлуку да је државни језик у земљи румунски, док је све време у Уставу до сада писало да је то, заправо, молдавски.

Ипак, из Уставног суда тврде да декларација о независности Молдавије има приоритет над Уставом. Ове логике се, по свему судећи, држи и владајућа елита.

Румунија: Молдавски језик не постоји

Министар спољних послова Румуније Богдан Ауреску раније током дана је подржао иницијативу промене државног језика Молдавије, рекавши да молдавски језик никада није ни постојао, те да је све то, заправо, "вештачка творевина" Совјетског Савеза. 

Ипак, из Русије стижу другачије поруке. 

Представница Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова поручила је, као одговор, да баш као што ни горепоменутог румунског министра у једном тренутку није било, а онда је "настао", исто тако можемо да кажемо и за молдавски језик.

"За разлику од румунског министра, молдавски језик је битна појава у светској историји", рекла је Захарова.

Портпаролка је претходно подсетила да је "у лингвистици давно постигнут консензус поводом молдавског и румунског језика".

"Они заиста јесу слични, али то су ипак два различита дијалекта. Уколико већ желе да измене назив језика, онда би требало да се придржавају историјске логике и назову румунски језик молдавским, а не обрнуто".

image