Свет

Бивши новинар Си-Ен-Ен-а афирмативно о обуци украјинских дечака за рат

Крис Куомо описао је како се младићи од 15-16 година обучавају за борбе на фронту, а његов извештај временски се поклапа са наводима појединих медија да су последњим таласом мобилизације у Украјини обухваћени и деца и особе с инвалидитетом
Бивши новинар Си-Ен-Ен-а афирмативно о обуци украјинских дечака за ратGetty © Presley Ann / Stringer

Бивши новинар Си-Ен-Ен-а, који сада ради за "Њузнејшн нетворк", Крис Куомо описао је свој боравак у једној украјинској "академији" где је присуствовао обуци малолетника за сукоб са руским снагама на фронту.

Деца од 15, 16 и 17 година "донела су одлуку да одложе своје снове и посвете се једном циљу, одбрани своје отаџбине", описао је Куомо гледаоцима оно што је видео, а преноси РТ Интернешенел.

У репортажи америчког новинара могли су се видети снимци тинејџера у камуфлажним униформама како вежбају оружани сукоб с пушкама преко компјутерског симулатора, као и фискултурне вежбе које раде "у црним тренеркама са ознаком која изгледа као украјинско војно обележје".

Куомо се јавио уживо из Кијева за програм "Њузнејшна", али није познато где се налази "академија" за дечаке о којој говори.  

Разговарао је и са једним од момака на обуци, за ког је рекао да има 16 или 17 година, који му је на питање да ли је спреман да употреби своје новостечене вештине на бојном пољу одговорио: "Дефинитивно сам спреман за то… иако је страшно".

Украјинска омладина је спремна да умре борећи се против Русије, рекао је Куомо сумирајући своју посету "академији". Додао је да и сам има сина сличног узраста као и младићи које је срео и да не може да замисли да његов живот "постане одлучност да спасе своју породицу и да свој живот стави на коцку". Како је додао, " у Америци своје слободе схватамо озбиљно, али срећом, наша деца не морају то да живе".   

Навео је и да што се тиче приступа Кијева сукобу, када се говори о онима који се боре против Русије, не ради се само о војно способнима, већ "о свима до којих могу да допру".

Недавни извештај америчког новинара временски се поклапа са спекулацијама које су се појавиле у појединим медијима да Украјина прибегава регрутацији деце и особа са инвалидитетом током последњег таласа мобилизације.

Крис Куомо, иначе, недавно је говорио о свом отказу на Си-Ен-Ен-у 2021. године и у једној емисији рекао да је желео да "убије све око себе и себе" када је остао без посла у овој медијској кући.

Куомо је, иначе, отпуштен због повезаности са случајем сексуалног узнемиравања за који је био оптужен његов рођени брат Ендрју Куомо, некадашњи гувернер Њујорка. Крис је помагао тиму званичника које је окупио његов брат да му помогну око ових оптужби и због тога добио отказ на Си-Ен-Ен-у.

Осим што му је отказ тешко пао као "страственом Италијану", како је описао, гледаност његове емисије на "Њузнејшну" не може се поредити са оном коју је имао као водитељ Си-Ен-Ен-а.

image
VV inauguration
banner