Русија

Стална мисија Русије: Поштено ћемо председавати Саветом безбедности УН

У УН важе међународно право и процедуре које су дефинисане деценијама, а не поредак заснован на правилима којим колективни Запад покушава да замени међународно право, нагласио је Пољански
Стална мисија Русије: Поштено ћемо председавати Саветом безбедности УНGetty © Michael M. Santiago / Staff

Русија ће током свог председавања Саветом безбедности УН бити поштен посредник, покушаји да се то онемогући осуђени су на неуспех, написао је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански на Телеграму.

Од 1. априла наредних месец дана Русија председава Саветом безбедности УН.

"Сви наши непријатељи и злонамерни критичари којима је наша перспектива и председавање било трн у оку сада су посрамљени", рекао је Пољански и додао да "у УН ипак важе међународно право и процедуре које су дефинисане деценијама, а не поредак заснован на правилима" којим Колективни запад покушава да замени међународно право.

"Како приличи председавајућима, радићемо поштено, као и фебруара 2022. године, када је за време нашег председавања почела Специјална војна операција", нагласио је заменик представника Руске Федерације у светској организацији.

"Сваки покушај да нас испровоцирају унапред су осуђени на неуспех. За разлику од наших бивших западних партнера, ми играмо поштено у међународној арени и не промовишемо двоструке стандарде", рекао је Пољански.

Раније је у америчким медијима покренута кампања у вези са руским председавањем СБ УН у априлу, неке публикације су довеле у питање право Русије да председава.

Али, како је у интервјуу за ТАСС изјавио стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја, а што се испоставило као истина, Русију је немогуће лишити овог права.

image