Русија

Лавров: Запад и кијевски радикални националисти фалсификују историју како би демонизовали Русију

Није тајна да је кроз дугогодишње напоре украјинских радикалних националиста и њихових западних руководилаца створено и наставља да се ствара мноштво историјских фантазија и фалсификата, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад и кијевски радикални националисти фалсификују историју како би демонизовали Русију© Russian Foreign Ministry

Земље западне коалиције и украјински радикални националисти у својој кухињи настављају да фалсификују историју, покушавајући да натерају два братска народа један против другог и демонизују модерну Русију, написао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров обраћајући се читаоцима публикације "Историја Украјине".

Дипломата је напоменуо да се аутори публикације, руски историчари и публицисти, "дотичу кључне теме у садашњим условима – како су настале земље које чине савремену Украјину".

"Није тајна да је дугогодишњим напорима украјинских радикалних националиста и њихових западних руководилаца створено и наставља да се ствара мноштво историјских фантазија и фалсификата", рекао је Лавров, објављено је на сајту Министарства спољних послова.

"Лажна тумачења историје доводе до погрешне идеје у јавној свести да се Украјина развијала одвојено од Русије. Циљ је јасан – да се два братска народа супротставе један против другог и демонизује модерну Русију као наследницу Совјетског Савеза кроз порицање јединства. Украјинаца и Руса", ​​нагласио је шеф руске дипломатије.

Тужна последица ове политике је "негирање заједничке прошлости, традиције добросуседских односа, па чак и – за многе Русе, који су рођени и одрасли у Украјини – њиховог матерњег језика", додао је он.

Зато је данас посебно важно сачувати, "а ако треба и обновити историјску истину", нагласио је Лавров. 

"Ова монографија такође има за циљ да допринесе овим племенитим напорима. Она се заснива на свеобухватној, темељној анализи како је модерна Украјина настала. Научни рад омогућава боље разумевање порекла многих актуелних догађаја и процеса", рекао је министар спољних послова.

image