Русија

Жив је: Ердоган и Путин разговарали телефоном

Упркос здравственим проблемима турски лидер учествује данас у церемонији испоруке нуклеарног горива нуклеарној електрани Акуја у Туској, у којој ће учешће узети и руски председник, обојица путем видео-линка
Жив је: Ердоган и Путин разговарали телефономwww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас телефоном са турским колегом Тајипом Ердоганом, као што је раније најављено, преноси турски "Хабер".

Ердоган је Путину рекао да постоји могућност да се разраде нове иницијативе око споразума о житу и предложио је да се у те сврхе формира радна група, наводи се у саопштењу кабинета турског председника.

Било је речи и о ситуацији у Украјини, Црноморској иницијативи и најновијим дешавањима у Сирији, саопштила званична Анкара.

Путин је током телефонског разговора пожелео свом колеги брз опоравак, а турски председник му јe, док су разговарали телефоном, захвалио на помоћи у изградњи нуклеарне електране Акују у јужној Турској.

Иако је турском председнику у уторак, током гостовања на Улка ТВ нагло позлило, због чега је емисија прекинута, он данас учествује у церемонији испоруке нуклеарног горива нуклеарној електрани Акуја у Туској, у којој учешће узима и руски председник Владимир Путин, обојица путем видео-линка.

Отварање прве нуклеарне електране у Турској уједно је и прво појављивање турског председника у јавности након што је имао здравствених проблема.

Церемонији присуствују и генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси, генерални директор Државне корпорације за атомску енергију "Росатом" Алексеј Лихачов и министар енергетике и природних ресурса Турске Фатих Донмез.

Изградњу станице спроводи "Росатом" на основу међувладиног споразума потписаног 2010. године. Планирано је да се у рад пусте четири блока укупне снаге 4.800 мегавата.

image
VV inauguration
banner