Русија

Лавров упозорио: Руске дипломате на Западу раде у нехуманим условима

Запад је стао на страну оних који желе да оживе нацизам, јер подржава Украјину, рекао је Сергеј Лавров
Лавров упозорио: Руске дипломате на Западу раде у нехуманим условима© Foto Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва не види смисао у одржавању свог присуства у западним земљама на ранијем нивоу и да ће прећи на сарадњу са другим државама.

Према његовим речима, руске дипломате на Западу раде у условима који се тешко могу назвати хуманим. Истиче да су они непрекидно суочени са проблемима и претњама и да за њих нема посла откако је Европа пресекла све економске односе са Русијом.

"Оно што је најважније је да тамо нема посла откад је Европа решила да се затвори од нас и прекине сваку економску сарадњу. Не можеш бити драг на силу", каже Лавров.

Шеф руске дипломатије је напоменуо је да је Запад стао на страну оних који желе да оживе нацизам, јер подржава Украјину.

У тим условима, Русија се окреће државама које су спремне на равноправну и обострано корисну сарадњу, навео је Лавров. Напоменуо је да земље такозваног трећег света у Азији, Африци и Латинској Америци сада заслужују посебну пажњу Русије.

Лавров наглашава да МИП Русије тренутно спроводи географску преоријентацију својих активности како у иностранству, тако и у централи и пренеће "тежиште" на земље које су спремне да сарађују с Русијом на равноправној и обострано корисној основи и траже перспективне заједничке пројекте.

Он је указао да је Русија годинама упозоравала да је стварање претњи на њеним границама неприхватљиво, а да је режим у Кијеву забрањивао Русима да користе свој језик у образовању, медијима, култури и многим другим сегментима.

Лавров је подсетио да је Кијев осам година бомбардовао Донбас, убијајући, како тврди, жене и децу, а да то Запад ниједном речју није осудио.

Западне земље су на много начина отежале животе руских дипломата. 

Летонска полиција саопштила је у августу да више неће штитити руске конзулате након што је та земља престала да издаје визе руским држављанима. Када је прошлог месеца руска амбасада у Канади погођена молотовљевим коктелом, полиција је наводно успорила истрагу, чак је дозволила демонстрантима да блокирају приступ згради након напада.

У марту ове године један човек се камионом залетео кроз капију руске амбасаде у Даблину. Из амбасаде су тада навели да се инцидент догодио у присуству полицајаца, који су стајали мирно.

image
VV inauguration
banner