Русија

ИСПРАВКА Патрушев упозорава да се радиоактивни облак приближава Европи, Пољска: Нема веће радијације

Уништавање муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Запад испоручио Украјини, довело је до појаве радиоактивног облака, оценио је секретар Савета безбедности Русије, а Пољска Национална агенција за атомску енергију саопштила је да ниво радијације није увећан
ИСПРАВКА Патрушев упозорава да се радиоактивни облак приближава Европи, Пољска: Нема веће радијацијеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

На нашем порталу 19. маја 2023. објављен је текст под називом "Патрушев упозорава: Радиоактивни облак се приближава Европи" у којем је наведено да је секретар Савета безбедности Русије изјавио да је уништавање муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Запад испоручио Украјини, довело до појаве радиоактивног облака. Анализом портала Раскринкавање.ба утврђено је да је у том тексту реч о манипулисању чињеницама у и да није дошло до повећавања нивоа радијације у Пољској.

Руске снаге су 13. маја 2023. бомбардовале град Хмељницки у западној Украјини. Након напада, руски и неки српски медији објавили су да је том приликом уништено складиште муниције с осиромашеним уранијумом и, преношењем изјаве Петрушева, да је након тога дошло до повећања нивоа радијације.

Руска страна тврди да је уништено складиште с муницијом, без прецизирања икаквих детаља о уранијуму, док украјински званични извори наводе да је, између осталог, дошло до оштећења "критичне инфраструктуре". Иако није могуће прецизно утврдити да ли је у нападима уопште оштећено складиште с муницијом, једно је сигурно - ни руски ни украјински званични извори у првобитним изјавама након напада нису ни поменули осиромашени уранијум. 

Надовезујући се управо на ове раније тврдње о повећаном нивоу радијације у Украјини након руског напада дроновима на западни део те земље, Патрушев је изјавио да је и у Пољској повећана радијација као и да се "радиоактивни облак креће ка Европи". Медији су његове изјаве у својим извештајима представили као чињенице, не помињући притом друге информације о тој теми, попут демантија пољских званичних извора.

Тачност навода да је у Пољској забележен повећан ниво радијације због руских напада на западу Украјине проверавала је платформа за факт-чекинг из Грузије Muth detector у анализи објављеној 23. маја 2023. године. Како се наводи у тој анализи, Јаков Кедми, у анализи представљен као "политиколог и пропагандиста Кремља", на свом Телеграм каналу први је објавио наводе о томе да је у Лублину, на истоку Пољске, забележен пораст нивоа бизмута. Тврдње с овог Телеграм канала потом су 16. маја преузели медији на руском језику, наводи се у поменутој анализи, а управо је те наводе поновио и Патрушев 19. маја за ТАСС.

Пољска Национална агенција за атомску енергију објавила је, међутим, саопштење за јавност 17. маја у којем је демантовала наводе да постоји претња по здравље људи, наводећи да је ниво радијације у тој земљи у оквиру нормалних вредности. Како су навели, измерене вредности бизмута јесу биле благо повећане, али су узрок томе природни процеси који нису повезани с нападима на Украјину нити представљају претњу за здравље.

Национална агенција за атомску енергију Пољске обавестила је да је радијацијска ситуација у земљи нормална. Привремене, повишене вредности природне радијацијске позадине нису ништа необично и јављају се редовно, нпр. током падавина, наведено је у саопштењу.

Идентичне тврдње проверавала је и пољска платформа за проверу чињеница fakenews.pl. У анализи објављеној 18. маја 2023. упоређен је ниво бизмута из септембра 2022. године и из маја ове године. Из тих података видљиво је да је у септембру 2022. тај ниво чак био и већи него у мају 2023. године. Ове чињенице додатно потврђују да је реч о уобичајеној појави која није повезана с руским нападима на Украјину.

Дакле, нема потврда да је након руских напада на украјински град Хмељницки дошло до оштећења складишта наоружања с осиромашеним уранијумом, а чињенице показују да након тих напада ниво радијације у Украјини није повишен. Једнако је нетачна и тврдња да је "радиоактивни облак већ кренуо ка Европи" и да је у Пољској због тога већ забележен пораст радијације, како тврди Патрушев.

РТ Балкан се извињава читаоцима. 

image