Русија

Патрушев: Русија никоме не прeти, али има оружје способно да уништи САД

Тврдња појединих америчких политичара да Русија неће одговорити на превентивни ракетни удар на њену територију је "веома опасна глупост", рекао је секретар Савета безбедности Русије
Патрушев: Русија никоме не прeти, али има оружје способно да уништи САДwww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Русија је стрпљива и не застрашује никога својом војном моћи, али она има модерно јединствено оружје способно да уништи било ког непријатеља, укључујући и САД, у случају да њена државност буде угрожена, рекао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев за руски лист "Рускаја газета".

Заборављајући лекције историје, неки на Западу већ говоре о освети, која ће довести до војне победе над Русијом, приметио је Патрушев.

Према његовим речима, уверење Вашингтона да Русија неће одговорити на превентивни ракетни удар на њену територију у случају директног сукоба је "веома опасна глупост".

Раније су бројни медији, ослањајући се на сервис "ФлајтРадар24", писали да је амерички стратешки бомбардер Б-52Х "стратофортрес" извео симулирани нуклеарни удар на Санкт Петербург са удаљености од 200 километара изнад острва Готланд у Балтичком мору.

"Из неког разлога, амерички политичари, заслепљени сопственом пропагандом, остају уверени да ће, у случају директног сукоба са Русијом, САД бити способне да нанесу превентивни ракетни удар, након ког Русија више неће моћи да одговори. Ово је невиђена глупост, притом веома опасна", нагласио је Патрушев.

Русија и Кина главне препреке доминацији САД у свету

САД ће Кину, свог главног економског ривала, покушавати да сузбију исто онако како покушавају са Русијом, рекао је Патрушев.

"Од 1945. извор сваке ескалације тензија на глобалном нивоу је необуздана жеља америчких власти да задрже водећу улогу у свету. Како сматрају, у томе их коче две велике силе, Русија и Кина", рекао је Патрушев.

Према његовим речима, Америку фрустрира не само што Русија "води независну политику јачања мултиполарног света, већ је у супериорнија у односу на Америку у духовном, моралном и војном погледу".

"Кина је главни економски конкурент Америке. После покушаја да ослаби Русију, Вашингтон ће се обрачунати са Кином", додао је Патрушев.

Запад лоше предвиђа

Запад је озбиљно погрешио када је рачунао на колапс руске економије, поделу друштва и протесте у земљи, с обзиром на то да Русија неће да се економски изолује, руска привреда остаје интегрисана и отворена за сарадњу са сувереним земаљама које желе просперитет, рекао је Патрушев.

"Под притиском Вашингтона многе западне компаније су напустиле руско тржиште. Међутим, озбиљно су погрешиле рачунајући на колапс наше привреде и раст револуционарног расположења у друштву", казао је он.

У последњој деценији Запад ствара технолошки поредак у коме би само он требало да цвета, а остатак света да се задовољи периферијом друштвено-економског развоја, казао је он и додао да западни лидери бесне због уравнотежене реакције Русије на притисак санкција.

"Наша земља иритира лидере САД и Европе због своје економске независности, због тога што не зависи ни од чијих сировина, и јер развија независну научну мисао, док су саме западне земље потпуно зависне од транснационалних компанија и од глобалних ланаца привредне индустрије", истакао је Патрушев.

Енглеска и Француска би брзо утонуле у хаос да су, на пример, њиховим земљама уведене санкције на истом нивоу као Русији, објаснио је руски званичник.

Русија је исправила своје грешке након распада СССР-а

После распада СССР-а, Русија је започела "рад на грешкама" и сада може да обезбеди и своју унутрашњу стабилност и безбедност од спољних претњи, рекао је Патрушев.

Подсетио је да су конкретне мере за уништење СССР-а одобрене пре 75 година познатом директивом Савета за националну безбедност САД НСЦ 20/1 (NSC 20/1) "Задаци за Русију". По садржини и духу тај документ, усаглашен 18. августа 1948. године, носи војно-стратешки карактер без временских ограничења, према речима Патрушева, изгледа да важи за сва времена и сваки могући сценарио.

"Са распадом Совјетског Савеза, на Западу је настала еуфорија. Међутим, није дуго трајала, јер је Русија учила из својих грешака. Данас наша земља може да обезбеди не само унутрашњу стабилност, већ и безбедност свог народа од спољне претње", нагласио је Патрушев.

САД терористичким нападима желеле да дестабилизују Европу

Николај Патрушев не искључује да иза терористичких напада последњих година у Европи стоје САД с циљем да дестабилизују ситуацију на континенту.

"Европска унија је у миграционом ћорсокаку. Многи од миграната не само да не желе да се интегришу у европску породицу, већ и стварају своје калифате, терајући локалне власти и становништво да живе по њиховим законима", навео је Патрушев.

Заједно са мигрантима у Европу путују представници криминалних група и милитаната, починиоци терористичких недавних, чувених терористичких напада у Лондону, Бриселу и Паризу постали су грађани, додао је он.

"Ако знамо да су Ал Каиду, ИСИС и друге терористичке организације тада створиле САД, а терористе у Сирији и Ираку обучавају инструктори ЦИА-е, онда је могуће да ти исти људи стоје иза припрема терористичких напада у Европи. Њихов циљ је да дестабилизују ситуацију на континенту, према чијој будућности су САД индиферентне", нагласио је Патрушев.

Колапс ЕУ није далеко

Европску унију чека колапс, који "није далеко", Европљани неће толерисати да их довека гурају у отворени сукоб са Русијом, казао је Патрушев и додао да су САД заинтересоване за распад Европске уније како би елиминисале свог економског ривала.

Према његовим речима, Американци су већ учинили много да Стари свет изгуби статус моћног економског играча.

"У великој мери, управо због тога Вашингтон врти причу о антируским санкцијама. Сведоци смо радикалне промене економског модела ЕУ, заснованог на комбинацији јефтиних енергетских ресурса из Русије и напредних европских технологија", објаснио је Патрушев.

Спровођење заједничких планова са Вашингтоном за смањење сировинске и технолошке зависности од Кине неће нанети ништа мањи ударац Европи, додао је он.

Aмеричка финансијска пирамида се урушава

Према његовим речима, америчка финансијска пирамида, изграђена помоћу штампарске пресе, пропада све дубље и дубље, с обзиром да модел неконтролисане штампе, у којем су било какви економски проблеми буквално само посипају новцем, не може да функционише вечно.

"Са спољним дугом већим од 31,5 билиона долара, САД се све више приближавају дефолту. Пад нивоа поверења у долар, који није подржан реалном робом, нити са системом надуваних шпекулативних трансакција на берзи, што ће довести САД у велику финансијску кризу", нагласио је он.

У 18. и 19. веку Русија је два пута помогла САД да избегну колапс, казао је секретар Савета безбедности Руске Федерације.

"Наша вековна култура заснована је на духовности, саосећању и милосрђу. Русија је историјски бранилац суверенитета и државности сваког народа који јој се обратио за помоћ. Најмање два пута смо спасили САД - током Рата за независност и грађанског рата", подсетио је Патрушев и додао да је овај пут помагање САД да одрже свој интегритет неприкладно.

САД се против Русије боре до последњег Европљанина

САД су спремне да се боре против Русије не само до последњег Украјинца, већ и до последњег Европљанина, напоменуо је секретар Савета безбедности Русије.

"Пентагон је чак и за време Хладног рата, на најмању претњу СССР-а, био спреман да Европу претвори у радиоактивну пустињу. Мало је вероватно да се нешто променило у главама америчких стратега", казао је Патрушев.

Према његовим речима, у акцијама садашњег Запада се види наставак колонијалне политике прошлости, с обзиром да западни лидери пљачкају украјинско жито и препродају по превисоким ценама најсиромашнијим земљама.

"Американци користе слогане о гладомору, оптужујући нашу земљу да изазива светску кризу са храном. Не сумњам да ће током вашингтонског 'Самита за демократију' поново преувеличати ову тему. Истовремено, сами западњаци блокирају испоруку руског жита и ђубрива у иностранство, а они једноставно пљачкају украјинско зрневље и препродају га по превисоким ценама најсиромашнијим земљама под изнуђивачким условима, као што су то чинили њихови колонијални преци", нагласио је Патрушев.

САД желе да успоставе доминацију на Евро-азијском континенту

Дугорочни циљ САД и НАТО-а је успостављање војне доминације над Евро-азијским континентом са њеног источног крила, сматра Патрушев.

"Поновно опремање аустралијске флоте у оквиру нове алијансе АУКУС, укључујући снабдевање нуклеарним подморницама, војну подршку Тајвану и Јужној Кореји указују на дугорочни циљ САД и НАТО-а – успостављање доминације над Евро-азијским континентом са његовог источног дела", рекао је Патрушев.

Милитаризација Јапана уз подршку САД сугерише да његови становници поново желе да буду камиказе, гинући за интересе других, рекао је Патрушев.

"Вашингтон је гурнуо Токио на нову милитаризацију. Ослањајући се на ударно оружје, јапански премијер Фумио Кишида објавио је да његова земља од САД набавља 400 крстарећих пројектила 'томахавк'. Поред наоружавања Јапана, Вашингтон покушава да оживи дух јапанског милитаризма, који је, чини се, искорењен 1945. године", рекао је Патрушев.

Стиче се утисак да још једном желе да од становника острвске државе праве камиказе, који гину за интересе других, нагласио је он.

image