Русија

Додик у Москви: Српски народ је био прва жртва хегемоније САД и НАТО

Председник Републике Српске говори на 11. Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности
Додик у Москви: Српски народ је био прва жртва хегемоније САД и НАТО© РТ Балкан

Данас је целокупна међународна политика у динамици великих промена, поручио је председник Републике српске Милорад Додик говорећи на 11. Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности у Москви, и додао да транзиција униполарног светског поретка заснованог на САД одлази у прошлост.

"Српски народ је био прва жртва хегемонског концепта безбедности САД, и они су на југословенској кризи потврђивали нову улогу у глобалном систему безбедности", рекао је Додик додајући да је након рата БиХ постала геополитички експеримент.

САД и њихови савезници 30 година управљају колонијалним методама путем "неизабраног странца" и намећу законе упорно, па и ових дана. 

После агресије 1999. на Србију десило се прво проширење НАТО-а на  исток, Пољску, Машарску и Чешку, подсетио је Додик и додао да је ова експанзија на исток највећи поремећај глобалног система после Хладног рата.

Други велики изазов који постављају САД и савезници су извођења обојених револуција, а пример је Украјина 2014.

Додик је упозорио и на оживљавање нацизма и фашизма које се прећутно прихвата као интструмент борбе против Русије.

Европа је у вазалном положају у односу на САД, а увођење санкција угрозило је континент и они прате Америку иако немају алтернативу, истакао је Додик подсећајући на енергетску кризу која је захватила континент.

Покушај стварања посебне европске безбедносне арһитектуре после Хладног рата никада није завршен, јер, како Додик оцењује, овај концепт европске безбедности није могао да постоји аутономно, поред НАТО алијансе и трансатлантског геополитичког пројекта, у којем се Европа посматра само као трансатлантско упориште Сједињених Држава.

"Постоје велики напори и притисци да се и БиХ интегрише у НАТО, али Република Српска наставља неутралну политику", истакао је Додик.

Он, међутим каже да НАТО на неутралност Србије и Републике Српске, међутим, гледа по принципу "Ко није са нама, он је против нас".

Председник Републике Српске је као један од глобалних поремећаја оценио и западно нарушавање националних интереса других држава и мешања у унутрашње послове.

"Долази до потпуног занемаривања  међународног права, што ствара осећај неизвесности и дефинише политику силе као једини принцип у међународним однисима", поручио је Додик, додајући да се нада да ће светска политика након транзиције из униполарног у мултиполарни свет ући у мирније и стабилније време.

Сусрет са Лавровом

На маргинама безбедносног форума у Москви Милорад Додик се сусрео са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом.

На форуму учествују секретари савета за безбедност, саветници за националну безбедност и помоћници шефова држава, потпредседници влада, шефови безбедносних агенција и специјалних служби. Очекује се учешће 90 делегација из различитих земаља и међународних организација.

Учесници конференције ће разговарати о темама које се односе на осигурање националне, регионалне и глобалне безбедности.

image