Русија

Захарова: Немири на КиМ доведени до критичне тачке, Кфор извор непотребног насиља

Све је могло да буде решено мирним путем, сматра портпаролка Министарства спољних послова Русије
Захарова: Немири на КиМ доведени до критичне тачке, Кфор извор непотребног насиљаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Напетост на Косову и Метохији наставља да расте, а јучерашњи немири на северу српске аутономне покрајине доведени су од критичне тачке, иако се ради о ситуацији која је "у потпуности могла да буде решена компромисом", оценила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним речима, Кфор је "не само показао непрофесионализам, већ је постао извор непотребног насиља и фактор који је довео до ескалације". 

"На крају, они чија је обавеза да штите локално српско становништво од самовоље Косовара стали су на страну ксенофобично настројене Приштине и фактички постали саучесници терора у виду приватног обезбеђења косовско-албанских превараната који су сами себе прогласили за 'власт' и засели у зградама општина. Као резултат, десетине људи је хоспитализовано, од којих су неки у тешком стању", рекла је Захарова.

Она је истакла да је селективно поштовање Резолуције УН-а 1244 довело до тога да НАТО погрешно тумачи улогу Кфора на КиМ. Стога, та резолуција данас није неутрална, као што би требало да буде, јер "НАТО, заправо, ни једном није заиста заштитио Србе из покрајине, већ се придржава погубног статуса кво, у исто време пооштравајући екстремизам Албанаца са Косова и етничко чишћење Срба".

У таквим условима, како је навела Захарова, "не може бити речи о поверењу". Запад је много раније требало да размисли пре него што је "у четири општине распоредио албанске 'градоначелнике' који не представљају ништа". Оптимистично, додаје она, ситуацију је ипак могуће изменити, уколико су западњаци "заиста заинтересовани за мир и стабилност".

Биће довољно да САД и ЕУ само припрете санкцијама премијеру тзв. Косова Аљбину Куртију и његовом окружењу и да не провоцирају Београд, који је "био приморан да подигне борбену готовост војске на највиши ниво и да је пошаље на административну границу са КиМ, ризикујући да тако поново буде оптужен за ескалацију ситуације", саопштило је руско Министарство спољних послова.

Москва позива Запад на деескалацију ситуације и конкретне мере, а не некакве "полумере", као, на пример, предлог да би нелегитимно изабране градоначелнике општина са севера КиМ требало привремено преселити на другу локацију. 

"Позивамо Запад да престане да пребацује одговорност за инциденте на Косову на Србе који су доведени до очаја и који мирно и без оружја у рукама покушавају да обране своја законска права и слободе", рекла је портпаролка министарства.

"Потребни су одлучни кораци, а задатак број један је формирање Заједнице српских општина у оном облику који је пре десет година био одређен писменим договорима Београда и Приштине, уз гаранције Брисела. То је главни услов за дијалог, који једини има шансу да у региону обезбеди стабилност и безбедност".

image