Русија

Да ли је "Јељцин центар" страни агент?

Москва је започела детаљну истрагу како би се утврдило да ли је центар коришћен за антидржавне активности
Да ли је "Јељцин центар" страни агент?www.globallookpress.com © Dmitry Chasovitin

Министарство правде Русије спроводи истрагу "Јељцин центра" како би утврдило да ли му треба доделити статус страног агента, рекао је данас заменик министра правде Олег Свириденко на седници Државне думе посвећеној мешању страних држава у унутрашње послове Русије.

Иницијатива о покретању истраге дошла је од посланика Андреја Аљшевског. Према његовим речима, требало би једном заувек ставити тачку на спекулације о овом питању и видети да ли је дошло до некаквих прекршаја.

"Почели смо истрагу. Ради се заиста о детаљној провери", рекао је заменик министра правде.

У исто време, из "Јељцин центра" су за "РИА Новости" поручили да се мирно односе према покренутој истрази, сматрајући да за њу нема основа.

"Јељцин центар" је јавни културно-образовни центар који је отворен у Јекатеринбургу 2015. године.

Његове активности више пута су привлачиле пажњу. На пример, редитељ Никита Михалков позвао је на затварање центра, јер је био огорчен тамо приказаним цртаним филмом о историји Русије, у којем је, према његовим речима, "све прљавштина, гадост, издаја, ропство".

Председник Савета за људска права Валериј Фадејев се са своје стране изјаснио против затварања "Јељцин центра", али је позвао на "исправљање његове идеологије", преносе "РИА Новости".

image