Русија

Захарова: Како Американци беже од истине? Реч године и симбол апсурда - "хајли лајкли"

Национална обавештајна служба САД издала је посебну директиву за аналитичаре која регулише употребу термина који дефинишу степен вероватноће неког догађаја
Захарова: Како Американци беже од истине? Реч године и симбол апсурда - "хајли лајкли"Getty © Allison Shelley / Stringer

Енглеска реч године и симбол апсурда и небројених покушаја западних земаља да се Русија окриви за све и свја је, према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, "хајли лајкли".

Израз "врло вероватно" постао је интернет мем у Русији након што га је 2018. године употребила британска премијерка Тереза ​​Меј, оптужујући Русију да је умешана у тровање породице Скрипаљ.

Захарова се питала зашто би остављали простора за вероватноћу и користили тај термин када оптужују Русију за нешто, поготово што, као обавештајна служба, сигурно знају да је термин "хајли лајкли" у Русији постао мем.

Али онда је дошла до документа који јој је открио тајну.

Национална обавештајна служба САД је још 2015. године издала посебну директиву за аналитичаре која регулише употребу термина који дефинишу степен вероватноће неког догађаја, рекла је Захарова за радио "Спутњик".

Документ је 2. јануара 2015. године потписао директор америчке службе Џејмс Клепер лично, "озлоглашена личност", подсетила је.

Упутство за употребу термина, тј. званични документ, предлаже да се у материјалима користе следеће формулације за означавање степена вероватноће догађаја:

  • са вероватноћом од 1 до 5 посто - "невероватно",
  • од 5 до 20 посто - "изузетно мало вероватно",
  • од 20 до 45 процената - "мало вероватно",
  • од 45 до 55 посто - "можда вероватно, или можда невероватно",
  • од 55 до 80 одсто - "вероватно",
  • од 80 до 95 посто  - "врло вероватно".

Ови термини немају много смисла ни на српском ни на руском језику, али у енглеском се користе чак и у свакодневном говору, напомиње Захарова, уз коментар да им је то потребно како би створили утисак да заиста имају неке мерљиве податке на основу којих и дају такве претпоставке.

Предлаже се да текст буде претрпан овим терминима који ће читаоцима улити поверење, додала је.

"Питање је само на чему се та вероватноћа заснива. Одакле ти проценти? Од које целине су издвојени?", запитала се и закључила да је у питању илузија која се користи како би се психолошки, информативно утицало на публику.

"Тако свакој глупости дају одређену тежину", удаљавајући се потпуно од појмова 'истина' и 'правда' Ово је груба манипулација људском перцепцијом", оценила је Захарова.

"Процентуална скала вероватноће, која оставља простора за 'можда вероватно а можда и не' је удар на све. Удар на истину - тековину наше цивилизације. Удар на оне договоре који постоје у друштву. Та тенденција је елемент веома грубе и крајње опасне, не могу да кажем пропаганде, већ психолошког напада", закључила је.

image